Ce sunt produsele bio

Organic, bio, ecologic. Certificari.

Ce inseamna produse organice, bio sau ecologice?
In sens general, produsele organice sunt acele produse realizate fara utilizarea substantelor chimice, fara intervenții genetice si in armonie cu natura si mediul inconjurator.
In mod uzual, se numesc produse bio/organice/ecologice acele produse certificate in acest sens de un organism de certificare.

Ce este certificarea organica/bio?
Din perspectiva legala, certificarea organica este procesul de certificare a produselor agricole sau a altor tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate etc. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un produs pentru a fi certificat organic difera de la o tara la alta, insa exista un set comun de reguli generale in toata lumea:
– Este interzisa, cu mici exceptii, utilizarea substantelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari;
– Este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic;
– Este interzisa utilizarea iradierilor;
– Pamantul utilizat trebuie sa fie ferit de substante chimice timp de mai multi ani inainte de a incepe productia organica;
– Producatorii certificati trebuie sa tina o evidenta scrisa a operatiunilor de zi cu zi;
– Oricand pot avea loc inspectii neanuntate ale organismelor de certificare sau ale autoritatilor.

Din perspectiva comerciala, certificarea organica poate fi acordata si de organisme de certificate private, care nu se supun niciunui control al autoritatilor statului si nici nu trebuie sa fie acreditate in vreun fel.

Ce produse se pot certifica organic?
Din punct de vedere legal, se pot certifica doar produsele agricole sau alte tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate etc. Din punct de vedere comercial, exista certificari ale unor organism private si pentru alte produse decat cele alimentare, cum ar fi cosmeticele organice, restaurantele, firmele de catering sau textilele.

Cosmeticele organice nu se certifica legal?
In ceea ce priveste cosmeticele, certificarea organica are doua componente:
1. Ingredientele sale provenite din exploatari agricole – acestea pot fi certificate legal;
2. Certificarea produsului din partea unui organism independent. Exista mai multe astfel de organisme in lume si in Uniunea Europeana. Detalii gasiti in sectiunea dedicata de mai jos.

Cum pot fi certificate cosmeticele organice?
Spre deosebire de produsele agricole, in cazul cosmeticelor nu exista reglementari legale privind certificarea lor. Din punct de vedere legal nu a fost stabilit nici un standard pe care cosmeticele trebuie sa il indeplineasca. Totul este la nivel privat.

Daca un produs se numeste organic, inseamna ca sigur este asa?
Doar in ceea ce priveste agricultura ecologica exista obligativitatea legala de a declara organice doar produsele certificate, la cosmetice nu, pentru ca certificarea nu este impusa de lege.

Care este diferenta intre organic, bio, eco si ecologic?
Niciuna. Termenul „organic” se utilizeaza in spatiul anglo-saxon (vorbitori de engleza): organic food, organic milk, organic expo etc. Termenul „bio” inseamna acelasi lucru, fiind folosit in special in spatiul franco-german: agriculture biologique. Si „eco” inseamna acelasi lucru. In Romania, pe sigla de certificare scrie Agricultura Ecologica.

 

Care este diferenta intre organic/bio, pe de-o parte si natural?
Din punct de vedere legal, „natural” nu inseamna nimic, este doar o denumire de marketing. Orice poate fi natural, fara constrangeri legale. Din punct de vedere al certificarilor private, „natural” se foloseste pentru unele cosmetice, care nu indeplinesc toate conditiile pentru a fi organice, este o stare de mijloc, intre cosmetice obisnuite si cosmetice organice.

 

Alimentele si produsele agricole ecologice

Ce inseamna mancare organica sau produse agricole ecologice?
Produsele agricole bio sunt realizate respectand standardele organice/bio/ecologice nationale sau europene.

Ce produse agricole si ce tipuri de mancare pot fi certificate organic?
Urmatoarele tipuri de produse pot fi certificate bio: legume, fructe, carne, lactate, mancare bebe, vinuri, bere, iaurt, prajituri, produse de patiserie, cereale, paine, biscuiti, mezeluri, sucuri, fructe conservate, ceai sau cafea.
In producerea lor este interzisa utilizarea substantelor chimice artificiale, a fertilizatorilor, pesticidelor, a aditivilor alimentari, a organismelor modificate genetic, a radiatilor cu raze X.
Pentru a fi comercializate ca produse ecologice, acestea trebuie certificate.

Cine produce mancare ecologica?
Oricine vrea acest lucru si obtine certificarea, inclusiv mici fermieri sau mari exploatatii agricole care vand in hyper-market-uri.

Care sunt reglementarile din Romania in ceea ce priveste certificarea produselor alimentare?
Se aplica aceleasi reglementari legale ca in Uniunea Europeana.

Cine controleaza procesul de certificare a producatorilor agricoli ecologici?
In Romania, procesul de certificare este supravegheat de autoritatile statului, prin intermediul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

De ce este nevoie de certificare organica la mancarea bio?
Certificarea organica are rolul de a-i proteja pe consumatori, de a-i ajuta sa diferentieze usor produsele organice adevarate fata de cele care ar putea doar sa ii pacaleasca pe oameni.

Cine stabileste standardele de certificare organica pentru mancare si produse agricole?
In Uniunea Europeana, standardele produselor agricole bio sunt stabilite prin lege si este interzisa utilizarea abuziva a cuvintelor: „organic”, „bio” sau „ecologic”. Pentru produsele certificate bio au fost stabilite sigle distincte, usor de recunoscut de catre consumatori. Printre aceste sigle nationale se numara:

Exista si o sigla a Uniunii Europene pentru produsele agricole sau a altor tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol?
Da, a fost lansata si este obligatorie din iulie 2010. Deocamdata este utilizata impreuna cu cea a statelor nationale, intr-o perioada de tranzitie. Va inlocui siglele vechi complet din 2012.

Ce legi privind produsele bio exista in Romania?
Legislatia nationala in ceea ce priveste produsele agricole organice este disponibila pe website-ul Ministerului Agriculturii.

Ce rol au organismele de certificare a produselor agricole si a mancarii?
Organismele de certificare trebuie sa se asigure ca producatorii respecta regulile impuse privind certificarea. Unele dintre aceste organizatii, cum ar fi Soil Association au reglementari mai stricte chiar decat cele ale guvernului.

Cine certifica in mod concret produsele agricole si mancarea bio in Uniunea Europeana?
La nivelul fiecarei tari exista organisme de certificare, controlate de o autoritate guvernamentala (departamente din Ministerul Agriculturii, Agentii etc.). Aceste organisme au o traditie indelungata, de peste 50 de ani in Marea Britanie sau de peste 25 de ani in Franta. Printre aceste organizatii de certificare ecologica se numara:
– Soil Association si Organic Farmers and Growers – in Marea Britanie
– Agrocert, Ecocert, Qualite France – in Franta
– Biokreis, Bioland, Biopark, Ecoland – in Germania

Cine certifica produsele agricole si mancarea bio in Romania?
Lista organismelor de inspectie si certificare aprobate de Ministerul Agriculturii pentru efectuarea inspectiei si certificarii produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul Romaniei este disponibila aici:.

Actualul sistem de certificare a produselor agricole ecologice este unanim apreciat in Europa?
Acest sistem de certificare este criticat chiar de unii dintre aparatorii produselor bio cu urmatoarele motive: certificarea este prea scumpa pentru puterea financiara a producatorilor mici, care ar putea fi exclusi de pe piata.

Exista produse organice necertificate?
Da, exista, dar legal nu pot fi numite asa. Este vorba de micii fermierii care produc natural, fara chimicale, dar care nu si-au certificat produsele. Sa cumperi de la acesti producatori este o decizie de incredere, daca ii cunosti si stii ca produc in conditii bune, atunci este in regula. Doar ca aceste produse nu pot fi comercializate cu denumirea „organic”, „bio” sau „ecologic”. Pentru unii producatori, certificarea inseamna doar birocratie, acte si cheltuieli.

Ce produse nu pot fi utilizate in fabricarea mancarii organice?
Pesticide, fertilizatori, hormoni de crestere, aditivi sau organisme modificate genetic.

Ce pozitie are Uniunea Europeana fata de agricultura ecologica?
In Uniunea Europeana, agricultura biologica este considerata un domeniu prioritar si incurajata logistic si financiar. Sloganul operational este „Agricultura ecologica. Buna pentru natura, buna pentru tine”, exista si un logo foarte clar si un website dedicat.

La baza sprijinului pentru agricultura ecologica stau urmatoarele principii: protectia resurselor naturale, biodiversitate, protectia animalelor, dezvoltarea comunitatilor locale, calitatea alimentelor. Valorile definitorii ale Uniunii Europene in ceea ce priveste agricultura organica sunt: utilizarea resurselor regenerabile, sanatatea animalelor, utilizarea metodelor naturale ale mediului pentru combaterea daunatorilor si a bolilor, utilizarea restrictiva a pesticidelor chimice de sinteza, a ingrasamintelor chimice, si deloc a hormonilor de crestere, a antibioticelor si a modificarilor genetice.

Mancarea organica procesata poate fi certificata bio?
Da, cu conditia ca ingredientele din care este facuta sa fie organice. Nu este nevoie ca 100% din ingrediente sa fie organice, ci un anumit procent care variaza de la tara la tara.

Cum se poate certifica un producator agricol bio?
In primul rand, producatorul trebuie sa se inregistreze la un organism sau autoritate de certificare. Intra apoi intr-o perioada de conversie de minimum doi ani, inainte sa inceapa productia de recolte agricole eco. Producatorul trebuie apoi sa respecte standardele de mediu in continuare si sa accepte controale periodice. Pentru a face acest lucru, producatorii pot beneficia de sprijin financiar de la Uniunea Europeana.

Cum interpretam codul de certificare trecut pe produsele agricole organice?
De fiecare data cand este utilizata pe un produs, sigla ecologica a UE este insoțita de numarul de cod al organismului sau al autoritații de control de care depinde operatorul care a efectuat cea mai recenta operație de producție sau de preparare.
Formatul general al numarului de cod este AB-CDE-999, unde AB este codul ISO al țarii in care se efectueaza controlul, CDE este un termen care face legatura cu producția ecologica, precum „bio” sau org” sau „eco”, iar 999 este un numar de referința.
Statele membre atribuie un numar de cod fiecarui organism si fiecarei autoritați de control al produselor ecologice, care au primit aprobarea de a-si desfasura activitatea pe teritoriul lor. Acest numar de cod ar trebui sa se regaseasca pe fiecare eticheta a unui produs ecologic. Codul este un semn ca produsul pe care il cumparati a fost inspectat de organismul sau autoritatea de control, care garanteaza ca a fost produs sau procesat in concordanta cu cerintele Regulamentului UE privind productia ecologica.

In ceea ce priveste produsele importate, menționarea numarului de cod al organismului sau al autoritații de control este obligatorie numai daca este utilizata sigla ecologica a UE. Comisia Europeana este responsabila de atribuirea numerelor de cod organismelor si autoritaților de control care efectueaza inspecții in afara UE.

 

Cosmeticele organice si cosmeticele naturale

Cine certifica cosmeticele organice?
Cosmeticele organice sunt certificate de catre organisme private. Pe raspunderea lor, aceste organisme verifica procesele de aprovizionare, productie si transport ale cosmeticelor si emit certificatul organic sau natural in cazul in care sunt indeplinite standardele necesare. In acest moment, la nivel european, o parte din organismele de certificare au definit un standard minim comun, numit COSMOS.

Cum „citim” certificarea unui produs cosmetic organic?
In lipsa reglementarilor legale, sunt organisme private care certifica aceste produse si pe cosmetice este trecut numele acelui organism. Cea mai importanta resursa a acestor organisme este reputatia lor, care se castiga greu. Asa ca nu isi permit sa nu fie stricti si corecti. Fiecare organism in parte si-a definit propriul standard de reguli.

Cum recunoastem un produs cosmetic organic sau natural certificat?
Pe ambalajul unui produs organic certificat apare sigla organismului care a efectuat certificarea. Iata siglele celor mai importante sase institutii de certificare din Europa, precum si principalele lor criterii urmarite:

Certificarea „Certified Natural Cosmetics” de la BDIH Germania se acorda cosmeticelor compuse din urmatoarele substante:
– ingrediente obtinute din plante – culturi ecologice;
– ingrediente obtinute din minerale;
– o parte din ingrediente pot fi obtinute prin procese chimice, insa lista acestora este strict controlata;
– substantele sintetice sunt interzise;
– sunt permisi conservanti, dar sunt strict marcati pe ambalaj;
– sunt interzise organismele iradiate.

Certificarea de la Soil Association Marea Britanie poate fi de mai multe tipuri:
– daca peste 95% din ingredientele produsului cosmetic sunt certificate organic, atunci produsul respectiv poate utiliza sigla Soil Association si poate introduce cuvantul „organic” in denumires
– daca 100% din ingredientele produsului cosmetic sunt certificate organic, atunci produsul respectiv poate utiliza sigla Soil Association si poate introduce cuvantul „100% organic” in denumires
– daca peste 70% din ingredientele produsului cosmetic sunt certificate organic, atunci produsul respectiv poate utiliza sigla Soil Association si poate introduce expresia „realizat cu ingrediente organice” in denumire.

Certificarea de la Ecocert – Franta se acorda cosmeticelor care indeplinesc urmatoarele conditii:
– peste 95% din ingredientele produsului sa fie certificate organic;
– peste 10% din produs, calculat din punctul de vedere al greutatii, sa fie organic;
– este permis ca pana la 5% din produs sa fie sintetic.

 

Certificarea de la Cosmebio – Franta se acorda cosmeticelor care indeplinesc urmatoarele conditii:
– peste 95% din ingredientele produsului sa fie certificate organic;
– peste 10% din produs, calculat din punctul de vedere al greutatii, sa fie organic;
– este permis ca pana la 5% din produs sa fie sintetic.

 

Certificarea de la Biogarantie – Belgia se acorda cosmeticelor care indeplinesc urmatoarele conditii:
– peste 95% din ingredientele produsului sa fie certificate organic;
– peste 10% din produs, calculat din punctul de vedere al greutatii, sa fie organic;
– este permis ca pana la 5% din produs sa fie sintetic.

 

Certificarea de la AIAB-ICEA – Italia  se acorda cosmeticelor produse din ingrediente aflate pe lista lor. In cazul acestei certificari nu exista un procent minim de ingrediente organice, dar trebuie respectata intocmai lista de ingrediente permise.

Alte certificari existente: NaTrue, Bioforum.

Ce sunt cosmeticele naturale?
La fel ca in cazul termenului „organic”, nici termenul „natural” trecut in denumirea unui produs cosmetic nu are nicio valoare legala. Poate fi utilizat fara nicio constrangere legala si nu garanteaza nimic. Doar certificarea unui organism de certificare este importanta.

Exista o certificare „buna” de produse organice, valabila la nivel european?
Valoarea unei certificari este data doar de reputatia organismului de certificare. Sase dintre cele mai cunoscute organisme de certificare din Germania, Belgia, Franta, Italia si Marea Britanie au lansat in anul 2010 un standard comun de certificare, numit COSMOS (Cosmetics organic and natural standard).

Care este scopul standardului COSMOS?
Sa impuna un standard minim si o definitie comuna pentru cosmeticele organice si naturale. Principiile lor sunt urmatoarele:
– promovarea utilizarii produselor din agricultura organica;
– respectarea biodiversitatii;
– utilizarea responsabila a resurselor naturale;
– utilizarea unor metode de productie curate si sigure, ce respecta sanatatea umana;
– dezvoltarea conceptului „Chimie verde” – Green Chemistry.

Care sunt ingredientele cosmeticelor acceptate de standardul COSMOS?
1. apa
2. ingrediente minerale prelucrate fizic, nu chimic
3. ingrediente din agricultura ecologica
4. ingrediente prelucrate chimic, obtinute din agricultura ecologica
5. alte ingrediente

Ce operatiuni privind cosmeticele organice vizeaza standardul european de certificare COSMOS?
Standardul de certificare COSMOS acopera urmatoarele procese din lantul de productie si distributie:
– originea ingredientelor;
– compozitia produselor;
– depozitarea, productia si impachetarea;
– problemele de mediu;
– etichetarea;
– promovarea.

Ce substante sunt considerate „contaminate” in standardul COSMOS?
Metale grele, hidrocarburi aromatice, pesticide, dioxini, Polychlorinated Biphenyl, substante radioactive, organisme modificate genetic, micotoxine, rezidiuri medicale, nitrati, nitrosamine.

Ce substante si procese nu pot fi utilizate in cosmeticele certificate COSMOS?
Nanomateriale, organisme modificate genetic, iradieri si testarea pe animale.

Ce fel de certificari pot exista in cadrul standardului european COSMOS?
– Pentru a putea utiliza certificarea Organic si pentru a scrie in denumire „produs organic”, cosmeticele trebuie sa aiba cel putin 95% ingrediente organice, iar 20% din produsul rezultat sa fie organic.
– Pentru a putea utiliza certificarea Natural si pentru a scrie in denumire „produs ce contine ingrediente organice”, cosmeticele pot avea sub  95% ingrediente organice.

Mineralele din produsele cosmetice pot fi considerate ingrediente organice?
Niciodata. Mineralele sunt produse anorganice si nu pot fi certificate drept produse bio. Poate exista un produs cosmetic realizat si din minerale, dar acesta nu poate fi organic 100%.

Exista vreo autoritate guvernamentala care sa supravegheze procesul de certificare a cosmeticelor?
Nu, doar organisme private.

De ce este nevoie de certificare organica la cosmetice?
Certificarea organica are rolul de a-i proteja pe consumatori, de a-i ajuta sa diferentieze usor produsele organice adevarate fata de cele care ar putea doar sa ii pacaleasca pe oameni. Problema este ca nu exista parghii legale pentru a face acest lucru.

Studiu de caz: cum se certifica un produs cosmetic organic in Australia
– Pentru a putea utiliza certificarea Australian Certified Organic si pentru a scrie in denumire produs organic, cosmeticele trebuie sa aiba cel putin 95% ingrediente organice, iar restul de 5% sa fie naturale, certificate si ele.
– Pentru a folosi logo-ul de baza al Australian Certified Organic si pentru a scrie pe ambalaj „realizat cu x% produse organice”, cosmeticele bio trebuie sa aiba minimum 70% ingrediente organice;

Cine poate utiliza cuvantul „organic” pe cosmetice?
Nu exista institutie care sa interzica utilizarea cuvantului „organic” pe produsele cosmetice. In cazul in care de pe ambalaj lipseste certificarea, simplul cuvant „organic” nu inseamna nimic si poate pacali doar o mica parte din consumatori. Pe etichetele de cosmetice, denumirile „organic”, „natural” sau „herbal” nu au definitie legala.

Surse si resurse bio

Surse pentru articol:
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – http://www.madr.ro/
Website-ul Comisiei Europene dedicat Agriculturii Ecologice – http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro
Organismul de Certifcare BDIH (GE) –  http://www.bdih.de/
Organismul de Certifcare Soil Association (EN) – http://www.soilassociation.org/
Organismul de Certifcare Ecocert (FR) – http://www.ecocert.com/
Organismul de Certifcare Cosmebio (FR) – http://www.cosmebio.org/
Organismul de Certifcare Biogarantie (FR) – http://www.bioforum.be/
Organismul de Certifcare AIAB-ICEA (IT) – http://www.icea.info/
Website-ul creat de organismele de certificare din UE pentru implementarea unui standard comun (EN) – http://www.cosmos-standard.org/
Organic Monitor (EN) – http://www.organicmonitor.com/
Organismul de certificare din Australia (EN) – http://www.australianorganic.com.au/
My Organic Story (EN) – http://organicstory.wordpress.com/
The Hypocrisy of Organic Farmers (EN) – http://www.agbioworld.org/biotech-info/articles/biotech-art/hypocrisy.html

Resurse suplimentare:
Bio@gro, informare despre argicultura ecologica – http://www.bioagro.ro/
Natura Si, lant de magazine italienesc cu produse eco (IT) – http://www.naturasi.eu/
Organic Farma Zdrowia, lant de magazine polonez cu produse eco (PL) – http://www.organicmarket.pl/
Planet Organic, lant de magazine englezesc cu produse eco (EN) – http://www.planetorganic.com/
Articole interesante despre produsele organice: http://organicinromania.blogspot.com/search/label/Despre%20organic%20in%20general

Prin acest articol am incercat sa raspund la toate intrebarile pe care mi le-am pus eu cu privire la produsele organice si pe care nu aveam cui sa le adresez. Daca mai aveti si alte intrebari, va rog sa le publicati in zona de comentari de mai jos si voi incerca sa va raspund. La fel, spuneti-mi si despre alte website-uri interesante cu privire la produse bio, sa marim lista de resurse de mai sus.

Despre beneficiile produselor organice vom discuta cu alta ocazie, vreau sa ma documentez temeinic inainte de a publica ceva.

48 de gânduri despre „Ce sunt produsele bio

  1. Felicitari pentru munca depusa in vederea documentarii!
    Un demers care trebuie apreciat si promovat ca atare. De aceea vom incerca sa va promovam acest articol. (cu permisiunea dvs. bineinteles!)

    Sunt putine lucruri de adaugat, dar am sa incerc o completare, la intrebarea : ”Mancarea organica procesata poate fi certificata bio?”
    ”Da, cu conditia ca ingredientele din care este facuta sa fie organice. Nu este nevoie ca 100% din ingrediente sa fie organice, ci un anumit procent care variaza de la tara la tara.”
    Si completez aici ca un aliment prelucrat sa fie la randul lui certificat, trebuie ca 95% din ingredientele care-l compun sa fie la randul lor certificate ecologic/bio/organic, dar si intreg procesul tehnologic de obtinere a produsului respectiv trebuie certificat. Mai exact pe acele linii tehnologice nu se pot prelucra alimente conventionale.
    Rezulta de aici o constrangere importanta privind costurile mai mari de producere ale acestor alimente eco/bio/organice, cat si a productivitatii reduse. Daca mai tinem cont de faptul ca aceste alimente eco/bio/organice au termene de valabilitate mai mici fata de cele conventionale, deci nu se pot produce in cantitati mari, ci doar pe masura cererii/consumului, putem intelege de ce aceastea au preturi mai mari decat cele conventionale.

      • Din ceea ce stiu, nu. Produsele alimentare, chiar si cele prelucrate, pentru a putea fi etichetate si vandute ca produse ecologice, trebuie sa contina cel putin 95% din ingrediente provenite din agricultura ecologica/biologica/organica.
        Si ar mai trebui subliniat un alt aspect important, pe site-urile organismelor de certificare si control a produselor ecologice (ex. ICEA, Controlo Biologico) exista sectiuni in care se pot verifica codurile produselor ecologice. Mai exact fiecare produs care este certificat ecologic are un cod unic de identificare, putand fi usor de verificat.

  2. Pingback: Ce sunt produsele bio, un articol interesant! | Biodumbrava

  3. Pingback: Cum recunoastem cosmeticele organice certificate si alte 41 de intrebari despre produsele bio | Jurnal Bio

  4. Buna, foarte folositor,concis si interesant articolul….de ceva vreme am inceput si eu sa utilizez produse bio/naturale mai ales pt bebe :)….asa am avut si ideea bloguletului meu, unde voi incerca sa dezvolt mai mult subiectul.

  5. Buna,

    Sunt producator de sapun natural handmade si te rog sa-mi spui daca stii cum eu – producator roman – pot sa-mi certific produsele cosmetice ca fiind bio? Pe langa institutiile straine (si a caror accesibilitate din punct de vedere al costurilor este peste puterea financiara a unui producator roman, mai ales a unuia care face totul manual) cunosti vreun institut de certificare autohton?
    Multumesc.

  6. Felicitari pentru studiul aprofundat.
    Va rog sa tineti cont, mai ales pentru importul si comercializarea produselor ecologice alimentare, ca orice operator trebuie sa se supuna legislatiei nationale care in ORDINUL nr. 219 din 21 martie 2007 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologica prevede inregistrarea si inspectia si pentru comericantii de produse ecologice.
    De ce? alimentele (mai ales fresh) existente in magazinele fizice. Cine certifica consumatorului faptul ca unitatea care „importa” (a se intelege comert intracomunitar) nu reambaleaza produsele, si cine verifica traducerile etichetelor…
    In legatura cu inspectia si certificarea unor produse cosmetice autohtone (Dna Doina Bratu), ma puteti contacta pentru mai multe detalii.
    Inca o data felicitari dvs si colaboratorilor (Dna Nicoleta si Dl. Dumbrava – Pionierii tineri ai excelentei in agricultura ecologica).
    Un an nou plin de realizari..

  7. Foarte intesant articolul, plin de informatii utile numai bune de transmis elevilor de liceu . As dori sa-mi spuneti daca aveti cunostinta de produse care deja au eticheta care certifica provenienta bio a ingredientelor. Organizăm un Simpozion cu tematică Ecologică si suntem interesati de a aduce la cunostinta auditoriului despre aceste produse, unde se gasesc, si cum se recunosc. Cu respect Sarbu Angelica profesor la liceul ”Tudor Tanasescu ”Timisoara

  8. Buna ziua,

    On-line-ul romanesc este plin de vanzatori de ingrediente cosmetice bio de provenienta agricola (unt de shea, unt de cacao, ulei de cocos etc). Practic acele persoane sustin ca achizitioneaza vracuri de materii prime bio, le portioneaza, le reambaleaza si le revand sub denumirea de ingrediente cosmetice bio. La nevoie dovedesc acest lucru cu certificatul organic al produsului pe care il iau vrac. Cum pot avea eu, consumator, certitudinea ca ingredientele respective chiar sunt bio, ca persoanele respective nu au cumparat aceeasi materie prima in varianta bio si non-bio (de ex. unt de shea) si ca o revand pe toata drept „bio”? In ce categorie intra acesti operatori? Ar trebui sa aiba o certificare anume pentru a avea dreptul legal de a vinde ingrediente cosmetice bio?
    De asemenea, multi producatori de cosmetice sustin ca o parte din ingredientele cosmetice pe care le folosesc sunt bio desi ei nu au certificare bio pe produsul complet. Nu am inteles foarte clar din prezentarea dvs. daca au dreptul legal de a mentiona ca anumite ingrediente sunt certificate organic chiar daca nici ei ca operatori si nici produsele lor nu sunt certificate bio.

    Va multumesc anticipat.

    • Orice firma care comercializeaza un produs certificat ecologic trebuie sa aiba certificare bio ca si comerciant. Aceasta se poate obtine de la orice organism de inspectie si certificare (de ex. Ecoinspect). Puteti fi sigur ca produsul vandut ca si bio este intradevar bio daca are pe eticheta siglele aferente, trasabilitatea este cel mai important aspect al comertului cu produse ecologice!

    • Firmele care cumpara ingrediente cosmetice bio la vrac si le revand sub propriul brand pot comercializa aceste produse ca fiind bio doar daca au obtinut o certificare bio pentru propriile produse (pentru produsele pe care le-au ambalat si pus pe piata). Certificarea furnizorului nu poate fi folosita de firma care cumpara ingrediente cosmetice bio si le reambaleaza. Pentru a obtine certificarea bio firma care ambaleaza ingredientele cosmetice trebuie sa respecte multe conditii printre care, sa demostraze ca foloseste instalatii pentru ambalarea produselor care nu au fost folosite pentru ambalarea cosmeticelor conventionale pline de chimicale, ca recipientele folosite sunt biodegradabile, etc. Pentru a obtine o certificare bio, organismul de certificare urmareste tot incepand de la cultivarea plantelor, prelucrarea acestora, compozitia produsului final, amlabarea acestuia, etc.

      Acelasi lucru este valabil si pentru produslele alimentare bio cumparate la vrac si reambalate de o alta firma!

  9. Intre timp m-am documentat si am aflat ca pentru ca un revanzator sa aiba dreptul de a pretinde ca materiile prime (pentru ca de fapt ingredientele cosmetice bio intra in categoria materiilor prime bio) pe care el le proceseaza / fragmenteaza / ambaleaza si le revinde cu amanuntul sunt BIO trebuie ca el, operator economic, sa fie certificat si inregistrat la MADR ca operator de agricultura ecologica. Lista operatorilor de agricultura ecologica este disponibila pe site-ul MADR si este descurajant de mica comparativ cu numarul de astfel de „furnizori” care mai de care mai BIO pe care ii gasim pe net.

    De asemenea, am mai aflat ca legislatia europeana si cea romaneasca interzic folosirea termenilor BIO, ORGANIC, ECO, ECOLOGIC in denumiri comerciale sau in promovarea unor produse daca operatorul / agentul economic / persoana fizica care le foloseste NU este autorizat ca operator de agricultura ecologica.
    Ati vazut undeva sa se respecte aceste prevederi? E plin de nume de produse bio/eco/organic sau de site-uri care mai de care mai bio/organic etc insa de fapt cei indreptatiti sa foloseasca aceste denumiri sunt foarte foarte putini.

  10. Buna ziua,
    Sunt foarte incantat ca sunteti atat de bine informat/a in legatura cu acest subiect.
    In principiu orice operator care „intra in contact cu un produs ecologic” trebuie sa fie inregistrat la MADR (DADR) si sa fie inspectat si certificat.
    Acesti procesatori ar trebui sa inteleaga, daca sunt corecti si doresc sa fie in limitele legii, ca activitatea lor este una speciala. Una din problemele majore legate de certificarea lor este aceea ca certificarea ecologica are la baza un minim de licente si autorizatii de productie chiar pentru produsele conventionale. Daca acestea sunt indeplinite, se pune problema certificarii sistemului de productie.
    De asemenea avand in vedere ca produsele lor pentru a fi certificate trebuie sa contina ingrediente de origine ecologic certificata, vor trebui sa respecte si normele de productie si respectiv metodele de productie ecologice. Astfel rolul inspectiei si certificarii este tocmai acela de a confirma faptul ca declaratia existenta pe produs este in conformitate cu regulile impuse de Standardele private sau nationale (Austria). Singurul producator certificat, chiar daca cu ingrediente din import este http://www.soapmill.ro, activitatea de productie (procesare) fiind inspectata si verificata de Austria Bio Garantie in raport cu Standardul national dezvoltat de expertii din AT pe baza regulamentului de baza 834/2007 pentru productie ecologica.
    Cred ca sunt cel putin doua principii definitorii asupra carora ar trebui sa zabovim si sa gandim:
    1.standardele ar trebui sa fie intelese in detaliu si popularizate ca atare de cei care sunt corecti si de asemenea acestia ar trebui sa militeze pentru a informa clientii ca se supun unor riscuri destul de mari prin cumaprarea si folosirea unor produse pentru care conditiile de productie pot sa nu fie chiar conform legii.
    2. nu este corect fata de cei care depun eforturi pentru a fi corecti – competitie neloiala
    Aminteati de o multime de producatori de cosmetice ce nu sunt certificati, dar legislatia in vigoare nu face referire stricta la acestia si deci nu putem sa facem trimitere la vre-un articol astfel incat sa ai fortam sa intre in legalitate. Trebuie pornita o miscare din partea consumatorilor – refuzul achizitiei de astfel de produse….sper ca ai va determina pe producatori sa asigure si partea de certificare. De asemenea cand consumatorul va solicita Certificatul de conformitate al producatorului de cosmetice ecologice, acolo trebuie sa fie mentionat numele producatorului, faptul ca a fost inspectat si certificat – precum si lista produselor obtinue cu status-ul obtinut in urma verificarilor.
    Prea lung raspunsul…..trebuie sa fim foarte clari in ceea ce transmitem…
    Cu stima

  11. Felicitari pentru articol! Mai am totusi o intrebare. Am vazut ca in cazul cosmeticelor organice ati dat exemple foarte clare cu privire la standardele impuse de acele organisme de certificare si inspectie care insa nu se supun nici unor reglementari europene, dpvd legal.
    In cazul certificarii produselor agroalimentare organice acestea trebuie sa se supuna normelor europene la care se adauga, eventual, alte standarde impuse de organismul care le certifica?

  12. Multumesc pentru raspuns.
    Am convingerea ca multi dintre producatorii romani care si-au notificat produse utiizand termeni ca bio/organic in denumirea comerciala au facut acest lucru din ignoranta pentru ca peste tot s-a incetatenit ideea ca domeniul cosmeticii bio nu este reglementat de legislatia europeana. Din punctul meu de vedere aceasta supozitie este total eronata si cred ca aici ar fi locul sa lamurim acest lucru.
    Sa luam exemplul unui produs „Crema cu micsunica bio”. De ce foloseste producatorul termenul bio? Ca sa „traga spuza” agriculturii ecologice pe turta lui (sa ma ierte Steinhardt ca-l parafrazez astfel). Ce spune insa Regulamentul (CE) 834/2007 la art.23: (1)…”un produs este considerat ca purtand termeni referitori la metoda de productie ecologica in cazul in care pe eticheta, pe materialele publicitare sau in documentele comerciale, produsul in cauza, ingredientele sau materiile sale prime sunt descrise in termeni care sugereaza cumparatorului ca produsul, ingredientele sau materiile prime au fost obtinute in conformitate cu normele aplicabile productiei prevazute de prezentul regulament” iar la punctul (2) Regulamentul prevede ca „(…) nu se folosesc nici un fel de termeni, inclusiv termeni utilizati in marci comerciale , sau practici utilizate in etichetare sau promovare ce pot induce in eroare consumatorul sau utilizatorul prin sugerarea faptului ca un produs sau ingredientele acestuia raspund exigentelor prezentului regulament”.
    Va rog mult sa-mi spuneti daca interpretarea mea este corecta. Din punctul meu de vedere daca in denumirea comerciala a unui produs sau a unui magazin on-line / fizic apare o sintagma gen bio/eco/ organic atunci scopul introducerii acelei sintagme este de a induce ideea ca produsul sau magazinul respectiv raspunde exigentelor regulamentului referitor la agricultura ecologica.

    Oricum cred ca astfel de practici din ce in ce mai raspandite tin de Consiliul Concurentei si dvs. sau clientii dvs. ar trebui sa aveti in vedere si aceasta modalitate de a va apara drepturile.

  13. Un comentariu foarte pertinent semnat Daniel Matache, de la producatorul de miere certificata bio Apimond http://apimond.ro/

    „Ecocert France Certifica Cosmetice bio care indeplinesc urmatoarele conditii:
    – minim 95% din ingrediente sa fie natural,
    – minim 10% din ingrediente sa fie certificate organic,
    – maxim 5% ingrediente sintetice.
    – Ecocert include in calcul ingedientelor apa.
    Daca pentru un produs alimentar ex: lapte de soia cu ciocolata:
    – bio soia 7% ,
    – bio ciocolata 3%,
    – natural apa 88%,
    – natural guma guar, caragenan, Xanthan, etc…1-2%,
    – sintetic: benzoat de sodiu, sorbat de potasiu 1,2%,
    Acest produs este bio fara nici o alta remarca, cand de fapt el este bio doar 10%.

    A inceput in europa ca agricultura ecologica sa fie pusa la zid si denigrata ca nu ar fi chiar eco!
    Un lucru este clar, agricultura ecologica nu poate hrani populatia planetei nici acum si mai ales in viitorul nu foarte indepartat, cand ne vom confrunta cu o criza alimentara.

    Vorba lui Menci: scapa cine stie!”

    Si tot Daniel Matache mi-a semnalat un eveniment foarte interesant, pe care l-am adaugat deja in sectiunea targurilor bio de pe website: https://jurnalbio.wordpress.com/evenimente-bio-targuri-produse-traditionale/

    Pavilionul bio din cadrul TIB – Targul International Bucuresti

    „La TIB 17.10.12 – 20.10.2012 va fi un pavilion ( Bio-Romania) cu peste 50 staduri de expozanti cu produse BIO.”

  14. Ati depus multa munca de dactilografie in aceasta descriere, vrand sa fiti specifica, dar problema e mai complicata decat simpla transcriere a informatiilor. Sa stiti ca nici cuvantul ‘chimicale’ nu are nicio valoare legala. ‘Bio’ nu inseamna automat sanatos, iar ‘artificial’nu inseamna automat daunator. Cu toate incercarile de introducere a unui cadru legal clar pentru termenii ‘bio’, ‘organic’ si mai stiu eu ce alta nazdravanie de termen bombastic, aceste denumiri raman in continuare predominant legate de marketing. Nu sunt sustinute stiintific, ci din contra, apeleaza foarte mult la pseudostiinta. ‘Bio’e un curent. Un curent fancy.

Lasă un comentariu