Agricultura ecologica. Ghidul incepatorului, episodul 1

Unde se duce pentru prima oara un proprietar de terenuri care doreste sa produca in conditiile agriculturii ecologice? La ce institutie a statului sau la ce organism de certificare? Ce acte ii trebuie sa pregateasca? La ce costuri initiale trebuie sa se astepte? Ce pasi are de urmat inainte de a obtine certificarea? Cat dureaza procedurile?

Jurnal Bio lanseaza o noua rubrica, in care vom incerca sa raspundem la aceste intrebari si la la altele la fel de importante. Nu singuri, ci cu ajutorul lui Damian Dragomir, seful filialei din Romania a organismului de certificare Austria Bio Garantie si presedintele Asociației EcoR Partener, Centrul de Resurse pentru Promovarea și Marketingul Produselor Ecologice Certificate. El a acceptat sa ne ajute si sa ne raspunda la intrebari.

Despre „Romania – granarul Europei” se vorbeste de 200 de ani. Despre Romania, tara cu potential agricol ecologic se discuta de mai putin timp. Astazi vom afla la ce institutii trebuie sa se duca prima oara un proprietar de terenuri care doreste sa inceapa productia certificata ecologic si care sunt costurile initiale.

Jurnal Bio: Care este primul pas pe care trebuie sa il faca o persoana care doreste sa produca ecologic? La ce institutie?
Damian Dragomir: Primul pas este sa se adreseze unui Organism de Inspectie si Certificare acreditat de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si sa incheie un contract de inspectie prin care se angajeaza sa respecte Regulamentul in vigoare in ceea ce priveste metoda de productie ecologica, procesarea, comercializarea, depozitarea si etichetarea produselor agroalimentare ecologice.

Al doilea pas este inregistrarea operatorului la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) de Judet.

Este de remarcat ca inainte de a incepe activitatea in agricultura ecologica, orice operator (orice intreprinzator care doreste sa se inregistreze si sa produca/proceseze/comercializeze produse ecologice) trebuie sa is cunoasca foarte bine punctul de plecare si sa isi configureze un plan de lucru pe termen mediu si lung.

De exemplu, un fermier trebuie sa aiba foarte clar definita structura fermei si este de dorit/recomandat ca suprafetele sa fie foarte bine identificate si inregistrate prin inscrierea la APIA (Agentia de Plati si Interventie in Agricultura).

Cu adevarat, primul pas, care este in principiu foarte important, este acela al informarii intiale de o foarte buna calitate si cu o serie de informatii si cunostinte foarte serioase si pragmatice.

JB. Ce acte ii trebuie si ce costuri initiale sunt?
DD. Pentru inscrierea la DADR:
Contractul semnat cu un Organism de Inspectie si Certificare

  • Fisa de inregistrare in agricultura ecologica  (se gaseste pe site-ul MADR)
  • Pentru inscrierea catre un Organism de Inspetie si Certificare:
  • Contractul de inspectie incheiat
  • Fisa de inregistrare la DADR
  • Copie dupa C.U.I. (in cazul persoanelor juridice) sau o copie dupa actul de identitate
  • B.I / C.I (in cazul persoanelor fizice)
  • Detaliile Bancare
  • Detalii despre proiect

In ceea ce priveste costurile acestea difera in functie de natura proiectului:

  • productie vegetala (suprafata exploatatiei);
  • productie animaliera (numarul de animale);
  • procesare;
  • comercializare;
  • depozitare.

Costurile de certificare varizaza in functie de structura fermei si de la organism la organism de inspectie si certificare.

Costurile initiale sunt constituite de acele costuri ce trebuiesc acoperite pentru activitatile de inceput : inregistrare in sistemul de agricultura ecologica, elaborarea documentelor initiale, intierea dosarului de certificare si alte costuri administrative.

Pentru a avea o orientare aceste costuri variaza intre 250 – 500 euro/unitate. Aceasta marja este pur orientativa. Costurile de initiere se platesc o singura data, urmand ca in urmatorii ani sa se plateasca tarife de administrare (mentinere) care in principiu sunt mai scazute decat cele initiale.

 

 

Damian Dragomir este seful filialei din Romania a organismului de certificare Austria Bio Garantie.

Anunțuri

5 gânduri despre „Agricultura ecologica. Ghidul incepatorului, episodul 1

  1. Foarte buna initiativa! Asta ar trebui sa fie drumul pentru fostul „granar al europei”, care are atata amar de pamant propice pentru a fi cultivat cat mai natural posibil, si fara ambitii legate de recolta la ha, sau cum sa-i inselam pe fraierii care cumpara(cu produse injectate care sa fie mai mari, mai colorate, mai grele la cantar, si care sa se coaca mai repede). Mitul lui Fat Frumos ii spun eu industriei moderne care urmareste tot ceea ce am spus mai sus.
    Sper sa-l vada cat mai multi!

  2. Pingback: Agricultura ecologica. Ghidul incepatorului, episodul 2 | Jurnal Bio

    • Buna seara
      Cadrul legal privind sprijinul in Agricultura Ecologica:
      1. Sprijin in perioada de conversie:

      HOTARARE nr. 759 din 21 iulie 2010 cu modificarile si completarile ulterioare privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunatatirea calitatii produselor agricole în sectorul de agricultura ecologica. pe scurt intre 1500 – 3800 euro/ ferma/ an (sumele se pot diminua in anul 2012 din cauza numarului mare de aplicanti)
      2. Sprijin in perioada certificata:

      Pachetul 5 agricultura ecologica din PROGRAMUL NATIONAL PENTRU DEZVOLTARE RURALA 2007-2013 versiunea iulie 2011.
      intre 163-336 euro/ha / an – in functie de tipul de cultura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s