Incantatoarea Portugalie (partea 2): cel mai frumos, cea mai mare, cel mai gustos + 40 de fotografii

Cel mai cea in Portugalia:

 • Cel mai popular desert din Lisabona este celebrul Pastel de Nata, pe scurt o tarta cu ou si crema de zahar ars. Delicios, dar o adevarata bomba calorica. In centru, la patiseria Café A Brasileira infiintata in secoul XIX, un pastel costa aproximativ 1 euro.
 • Cel mai servit peste in restaurante este codul, bacalhau, unul din felurile de mancare nationale portugheze. Servit in diferite moduri, codul provine din cei aproape 2000 km de coasta portugheza. O portie de bacalhau pleaca de la 5-6 euro.
 • Cea mai frumoasa priveliste din Lisabona o ai de sus, din Castelul de Sao Jorge. Cel mai placut mod de a ajunge la castel este cu bijuteria de tramvai electric 28. Originele castelului se pierd prin secolul V, pana la vizigoti. Maurii au marit castelul si au construit ziduri puternice, in secolul IX. A servit apoi ca resedinta regla portugheza. In acest castel s-a intors Vasco da Gama din India.
 • Cel mai bine cunosti orasul Lisabona plimbandu-te cu tramvaiul electric, numarul 28, de la un capat la altul pe strazile in panta.
 • Cel mai lung pod din Europa este Ponte Vasco da Gama, lung de 16 kilometri, inaugurat in anul 1998. Podul este in Lisabona.
 • Cel mai aglomerat nod de transport din Lisabona este Cais do Sodre. Aici se intalnesc linii de autobuz, tren, tramvai, metrou si feribot. Tot aici am vizitat o piata foarte frumoasa de legume si fructe.
 • Cel mai vechi cartier din Lisabona, construit de mauri in secoul XI, este Alfama. Acest cartier pastreaza spiritul clasic al Portugaliei.
 • Cea mai aprinsa dezbatere dintre orasele Portugaliei se refera la muzica fado. Cei din Lisabona spun ca aceasta muzica a luat nastere in capitala, inspirandu-se din ritmurile dansatorilor africani, din vocile arabe si din folclorul traditional. In schimb, cei din Coimbra spun ca adevaratul Fado se asculta in localurile din orasul lor.
 • Cea mai cunoscuta manastire din Lisabona este Jeronimos. Inceputa in anul 1501, a avut nevoie de un secol pentru a fi construita. Este considerata o lucrare clasica a stilului manuelin din Portugalia. A supravietuit cutremurului din 1755 iar acum face parte din patrimoniul UNESCO.
 • Cele mai cunoscute marci de vin de Port si-au deschis cramele pentru a fi vizitate de turisti: Taylor, Graham, Sandeman, Ferreira sau Calem. In caldura dogoritoare din Porto, ne-a prins foarte bine un tur de pivnita de 30 de minute, încununat cu o degustare de vin. Cruciati englezi care au intervenit in sprijinul portughezilor impotriva maurilor umblau in permanenta beti.
 • Cea mai frumoasa explicatie a numelui Porugaliei: orasul Porto era cunoscut in antichitate, pe vremea romanilor si a fenicienilor drept orasul „Cale” – cuvantul grecesc pentru „frumos”. Acest oras Cale era si port, asa ca i se spunea Portus-Cale. De aici vine si numele national. Adevarul este ca Porto chiar este un oras splendid.
 • Cea mai veche si mai prestigioasa universitate din Portugalia este cea din Coimbra. A fost infiintata in aul 1537. Este situata pe varful unui deal splendid.
 • Cea mai luxoasa biblioteca din lume este considerata Biblioteca Joanina din Coimbra. Pentru a proteja cele 30.000 de volume si 5.000 de manuscrise impotriva insectelor daunatoare, „paza” este asigurata de lilieci care si-au facut cuiburi in biblioteca si intervin de cate ori este nevoie.
 • Cel mai vestic punct al Europei Continentale este la Cabo da Roca (Capul Roca). Farul de acolo a fost construit in anul 1846 si emite o lumina vizibila pana la 42 de kilometri pe mare.
 • Cel mai mare cazinou din Europa se afla in statiunea Estoril. Mie mi se pare ca arata destul de prafuit si m-au derutat inscripţiile în chineza.
 • Cea mai spectaculoasa ascensiune a unui sat de pescari: Cascais a devenit o superba statiune, in care au locuit regi si regine, inclusiv Juan Carlos al Spaniei in lungul lui exil.

Iata si continuarea galerii foto din Portugalia 2013. Articolul precendt este aici: https://jurnalbio.wordpress.com/2013/07/08/incantatoarea-portugalie-partea-1-9-impresii-si-40-de-fotografii/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s