„Acesta sunt eu! Tu cine esti?”, de Jesper Juul: o noua carte pentru parinti, ce vorbeste despre responsabilitate si limite in relatia noastra cu copiii

Pentru a creste copii independenți, siguri pe ei si capabili sa ia decizii bune in momentele importante ale vietii, parintii trebuie sa faca patru lucruri. Care sunt aceste patru lucruri importante? Aflam din cartea „Acesta sunt eu! Tu cine esti? Limite, apropiere si respect intre adulti si copii”, de Jesper Juul, aparuta in aprilie 2013 la Casa Editoriala Ponte – Colectia Omul care creste: parintii (1) trebuie acesta_sunt_eusa fie sinceri in relatia cu copiii, (2) trebuie sa aiba puterea sa-si recunoasca greselile, (3) trebuie sa-si exprime gandurile si sentimentele cat mai deschis si (4) trebuie sa-si trateze copiii ca pe niste interlocutori seriosi. Doar asa copiii vor ajunge sa-si asculte vocea interioara si vor avea incredere in propriile decizii atunci cand trebuie sa ia o hotarare sau sa faca ceva.

Am citit de-a lungul timpului mai multe carti de crestere a copiilor. Am doi baieti, iar cel mare se apropie de varsta de cinci ani, asa ca ma intereseaza subiectul. Citesc tipul acesta de carti cu o foaie de hartie in mana. Notez toate ideile interesante,fie ca sunt aplicabile imediat, fie ca nu. Din ce am observat, multe carti ofera de-a gata sfaturi pe care sa lei ca atare si sa le aplici. Nu prea-mi place genul acesta de carti, desi va spun ca mi-a placut si cartea Supernanny de Irina Petrea. Este o carte burdusita de sfaturi utile.

Acesta sunt eu! Tu cine esti?
„Acesta sunt eu! Tu cine esti? Limite, apropiere si respect intre adulti si copii”, de Jesper Juul, este o carte pe gustul meu, pentru ca vine cu o abordare stiintifica asupra relatiei parinti – copii, introduce notiuni importante, cum ar fi „limite generale”, „limite personale” si explica lucrurile din punct de vedere psihologic. Nu iti spune ce sa faci la modul concret, ci iti explica motivele pentru care copiii au diferite reactii si iti prezinta felul in care gandesc ei. O idee care m-a cucerit este aceea ca trebuie sa mergi la cauza actiunilor copiilor, sa nu te multumesti sa anchetezi efectele. Este un exemplu foarte bun in cartea „Acesta sunt eu! Tu cine esti?”, cu un tata care se confrunta cu urmatoarea situatie: fata lui cea mare o ciupea pe ascuns pe surioara ei mai mica, de doar un an. In loc sa o pedepseasca pe sora cea mare, tatal este sfatuit de catre autorul Jesper Juul sa incerce sa inteleaga ce a provocat acel comportament. Sa o linisteasca mai intai pe sora mai mica si apoi sa poarte o discutie sincera cu sora cea mare. Sa afle de ce a procedat asa si sa o determine sa inteleaga ca nu este nimic in neregula cu ea si cu eventualele sentimente de gelozie pe care le-a dezvoltat fata de sora mai mica.

Relatii autentice
Autorul Jesper Juul pledeaza cu convingere pentru relatii parinti – copii autentice, in care sa se dea frau liber tuturor sentimentelor, asa cum apar ele. Frustrarea, furia sau enervarea sunt sentimente firesti, specifice oricarei fiinte umane, inclusiv copiilor. Ele nu trebuie in nici un caz reprimate, ci lasate sa se exprime, pentru a nu aduna frustrari pe termen lung, pentru a nu avea sentimente suprimate. Este normal ca un copil sa planga pentru ceea ce nu primeste, important este ca parintele sa-i transmita copilului ca a inteles pentru ce plange.

Si confruntarea dintre parinti si copii este normala, ea are rolul de a elimina tensiunile si de a apropia pana la urma cele doua parti.

Copiii trebuie invatati de mici sa-si exprime sentimentele, nu sa fie certati pentru si le manifesta. Un copil certat pentru o simpla izbucnire nervoasa ar putea crede ca este ceva in neregula cu el sa aiba asemenea sentimente.

Tot in pledoaria pentru sinceritate in relatia parinti – copii se inscrie si sfatul de a-ti asculta instinctul de parinte, de a nu aplica o metoda sau alta.

Puterea lui NU
relatia cu copiiiAu dreptul copii sa spuna „NU”? Au dreptul sa-si refuze, cand sunt mici, proprii parinti, se intreaba Jesper Juul in „Acesta sunt eu! Tu cine esti?”. Si tot dl. Juul raspunde: da, au dreptul copii sa spuna din cand in cand „NU”, chiar este bine pentru dezvoltarea lor sa faca acest lucru, este un semn al sanatatii relatiei parinti-copii. La fel cum si parinti trebuie sa spuna „NU” din cand in cand.

Afla De ce
La fel de mult insista autorul asupra puterii intrebarii „de ce?”, adresata de parintii copiilor: „de ce plangi cand trebuie sa mergem in vizita, spune-mi te rog ce s-a intamplat?”, „de ce ai lovit-o pe surioara ta, spune-mi te rog care este motivul, ce anume te mai supara?”. Intrebarea „de ce” este o dovada a seriozitatii, al respectului purtat de parinti copiilor.

Iata un citat foarte interesant din cartea „Acesta sunt eu! Tu cine esti?”, de Jesper Juul
„In orice relatie adulti-copii, adultii sunt exclusiv responsabili de calitatea relationarii. Prin aceasta afirmatie nu vreau sa exprim conceptia mea privitoare la copii, adica parerea mea conform careia adultii trebuie sa detina responsabilitatea pentru ca sunt mai varstnici. Remarca mea exprima mai degraba ideea conform careia copiii nu pot prelua responsabilitatea. Uneori, copiii sunt siliti sa preia aceasta responsabilitate, adultii nefiind in stare, iar rezultatul este intotdeauna distructiv pentru ambele parti.

Copiii pot decide impreuna cu parintii asupra meniului de la masa de seara, dar nu sunt responsabili pentru atmosfera din familie in timpul cinei. Ei pot stabili impreuna cu adultii unde vor petrece Craciunul, dar nu sunt responsabili pentru atmosfera din familie in timpul vacantei de Craciun. Scolarii, incepand cu clasa a saptea, pot hotari ei insisi carei teme sa i se dedice clasa in saptamana proiectelor, dar nu sunt responsabili, nici macar partial, pentru atmosfera in care se desfasoara lucrul / munca la proiect.”

Jesper Juul si Familylab International
Jesper Juul este profesor, terapeut pentru grupuri si terapeut familial, consilier pentru conflicte si autor de carti. El este autorul a peste 20 de volume, traduse in numeroase limbi, precum si fondatorul si conducatorul retelei Familylab International.

Familylab International este o organizatie internationala pentru consiliere si pentrudezvoltarea competentei relationale a parintilor si a profesionistilor care lucreaza cu familiile. Scopul organizatiei nu este de a „califica” prin cursuri mamele si tatii in a fi parinti, ci mai degraba acela de a acompania si a consilia parintii in procesul fara sfarsit al convietuirii si relationarii echidemne. Mai multe detalii despre Familylab International veti gasi pe website-ul lor.

JUUL, JASPER – Acesta sunt eu! Tu cine esti? : Limite, apropiere si respect intre adulti si copii / Jasper Juul ; trad.: Roxana Vidican ; consultanta de specialitate: Raluca Jacono. – Bucuresti : Casa Editoriala Ponte, 2013

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s