Ce este si cum se foloseste presa franceza (French Press) pentru prepararea cafelei bio si nu numai. FOTO-reteta Jurnal Bio

Presa franceză (French press) este un dispozitiv de preparare a cafelei, format dintr-un vas de sticlă cu mâner din plastic şi un capac cu piston. Secretul gustului aromat şi profund al cafelei realizate la French press vine din amestecul apei fierte cu cafeaua măcinată, urmat de presarea lichidului folosind pistonul din capac. Atunci când utilizaţi acest dispozitiv, cafeaua se prepară mai repede decât la ibric, în doar 5-6 minute, iar instrumentele sunt foarte uşor de spălat după utilizare. Dezavantajul este că în acest mod consumaţi mai multă cafea măcinată.

French press se compune din doua parti

French press se compune din doua piese

Doar pentru cafea bio?

Reţeta de cafea bio la French press prezentată mai jos se aplică, evident, şi cafelei non-bio. De fapt presa franceză poate fi folosită cu succes şi la prepararea ceaiurilor. Dintre toate cafele încercate de-a lungul timpului, cafea bio Organic Ethiopia Yirgacheffe de la Starbucks mi se pare cea mai bună: aromată şi plăcută, cu gust unic. De aceea reţeta mea se bazează pe prepararea cafelei favorite, cea bio.

Indicatiile Starbucks de preparare a cafelei bio la French press

Indicatiile Starbucks de preparare a cafelei bio la French press

French press de la Starbucks, Made in Switzerland

În acest moment folosesc o presă franceză de la Starbucks. Veţi găsi în această cafenea mai multe modele de French press disponibile, de diverse dimensiuni şi forme. Sunt produse în Elveţia, din materie primă de cea mai bună calitate. Chiar, sunt curioasă, ce alte lucruri mai produce Elveţia, în afară de ceasuri, caşcaval, ciocolată şi prese franceze pentru cafea? 🙂

Cafea măcinată special pentru presa franceză

Bun, dacă aveţi French press, pregătirile pentru începerea preparării cafelei sunt pe jumătate terminate. Vă mai trebuie doar cafea măcinată special pentru presa franceză, adică zgrunțuros. Când cumperi cafea boabe de la Starbucks, vânzătorul ţi-o poate măcina pe loc în şase moduri: pentru ibric este cel mai fin, iar pentru French press cel mai puţin fin. Problema este că dacă alegi măcinarea French press, atunci chiar nu mai poţi prepara acea cafea la ibric: iese mult prea diluată, nu mai are puterea să dea gust apei fierte.

1. Alegerea ingredientelor în proporţia potrivită

Pentru o cafea destul de tare, eu folosesc următoarele proporţii: la trei sferturi de cană cu apă adaug o linguriţă şi jumătate de cafea bio – este vorba de linguriţa specială cu care vine la pachet presa franceză. Adică, în cifre exacte, la 200 de mililitri de apă (un pahar aproape plin) adaug aproximativ 7,5 grame de cafea măcinată. Bine, cei de la Starbucks mi se pare că exagerează, cafeaua preparată după reţeta lor iese prea tare: 180 de mililitri de apă şi 10 grame de cafea. Alte două sfaturi greu de aplicat de la Starbucks sunt: să foloseşti cafeaua în maximum şapte zile de la măcinarea ei şi să foloseşti doar apă filtrată, rece…

Ingrediente: un pahar de apa ce trebuie fiarta si lingurita speciala French press

Ingrediente: un pahar de apa ce trebuie fiarta si lingurita speciala French press

2. Turnaţi apa fiartă peste cafeaua măcinată, aflată în French press

Respectând proporţiile de mai sus, puneţi apa la fiert într-un ibric. Eu nu folosesc apă filtrată, ci apă plată. În timp ce apa este pe foc, scoateţi capacul de la presa franceză şi puneţi cafeaua măcinată pe fundul aparatului. Când apa dă în fiert, adăugaţi-o peste cafea. Important: amestecaţi câteva secunde apa fierbinte cu cafea, folosind un instrument care să nu fie din fier, ci din plastic sau lemn. După aceea adăugaţi capacul presei, ţinând pistonul ridicat.

Turnati cafeaua macinata in timp ce se fierbe apa

Turnati in presa cafeaua macinata, in timp ce apa se fierbe pe aragaz

Turnati apa fiarta peste cafea

Turnati apa fiarta peste cafea

Amestec folosind chiar lingurita presei

Eu amestec folosind chiar lingurita presei

3. Amestecaţi din nou şi apăsaţi pistonul presei franceze până jos

După 4-5 minute de aşteptare, luaţi capacul de la dispozitiv şi amestecaţi din nou folosind orice unealtă care nu este de fier. Apăsaţi apoi încet butonul capacului până duceţi pistonul jos. Important: cafeaua este foarte fierbinte şi trebuie să aveţi grijă să ţineţi presa franceză pe o suprafaţă netedă tare, pentru a elimina riscul să vă ardeţi.

Asteptati 4-5 minute cu pistonul (capacul) ridicat

Asteptati 4-5 minute cu pistonul (capacul) ridicat

Amestecati inca o data cafeaua bio

Amestecati inca o data cafeaua bio

Apasati incet pistonul French press pana ajunge jos

Apasati incet pistonul French press pana ajunge jos

4. Turnaţi cafeaua în căni

Răsuciţi capacul până când gratiile lui ajung în dreptul scurgătoarei, ca în imaginea de mai jos. Ţineţi apăsat capacul jos şi turnaţi cafeaua în cană, prin acele gratii. Avantajul este că nu mai trebuie să strecuraţi cafeaua, prin piston şi prin gratii trec doar particulele foarte fine, care se depun pe fundul cănii.

cafea bio starbucks reteta french press presa franceza 11

Rasuciti capacul pana gratiile ajung in dreptul scurgatoarei

5. Savuraţi cafeaua în timp ce staţi la o şuetă pe Facebook

Capacul şi recipientul de sticlă se spală foarte uşor, nu se lipesc aşa cum fac ibricele. Aşa că spălaţi rapid presa şi întoarceți-vă la cafeaua aburindă.

Cafeaua aburinda, prietenii pe Facebook... Ce mod mai placut sa-ti incepi ziua exista?

Cafeaua aburinda, prietenii pe Facebook… Ce mod mai placut sa-ti incepi ziua exista?

Cum vi s-a părut reţeta de cafea bio la French press? Aveţi întrebări? Vreţi să mai ştiţi ceva? De-abia aştept mesajele voastre!

2 gânduri despre „Ce este si cum se foloseste presa franceza (French Press) pentru prepararea cafelei bio si nu numai. FOTO-reteta Jurnal Bio

  1. Buna Alexandra,

    Super articol, abia astept sa-mi prepar si eu exact in acelasi mod aceeasi cafea 🙂 Spune-mi te rog, cat costa presa franceza la starbucks? Si e ok daca vreau sa fac o singura cafea in ea sau e prea mare?

  2. Pingback: Top 12 cele mai citite articole Jurnal Bio in anul 2013 | Jurnal Bio

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s