Unde gasim zacusca traditionala, preparata ca in casa, din cele mai bune legume? La targuri, in anumite magazine si in camara proprie

Zacusca traditionala

„Purtatoare abuzive de eticheta” – asa as numi borcanele de zacusca de supermarket, cele pe care le gasim la tot pasul in magazine. Pe borcanele acestea scrie „zacusca”, dar substanta dinauntru nu este zacusca, ci altceva. Nu are nici gustul de zacusca, nici ingredientele asteptate. Sunt de fapt legume fierte industrial, la care se adauga concentrat de legume si eventual conservant. Eu cred ca genul acesta de zacusca place doar unei persoane care nu a mancat niciodata zacusca produsa in casa.

Eu produc in fiecare an zacusca pentru familie si prieteni. Cumpar legume doar din piata si apoi folosesc reteta de zacusca despre care v-am povestit intr-un alt articol. Dar cateodata mai si cumpar. Fiindca suntem in plin Post al Craciunului, m-am decis sa merg la un targ de produse traditionale sa vad ce pot cumpara de acolo. Zacusca buna, preparata ca la mine acasa, nu mizerie gasita in magazinele mari.

Asa ca iata ce zacusca traditionala am gasit la Targul Piata Țaraneasca de la Muzeul Taranului Roman:

Zacusca traditionala Targul Domnesc

Zacusca traditionala Targul DomnescIn cele trei magazine Targul Domnesc din Bucuresti (Domenii, Floreasca si 1 Mai), la magazinul Targul Domnesc de la Bran sau la targuri puteti gasi o excelenta zacusca produsa dupa „Retete Domnesti”, conform metodelor traditionale – doar din legume bio sau naturale. Magazinul Targul Domnesc este o prezenta constanta si la cele doua targuri organizate de Muzeul Taranului Roman de Florii si de Sfantul Nicolae, targuri la care participa doar expozanti atent selectionati de oameni care se pricep.

Cum este produsa zacusca: Legumele sunt coapte pe jar, apoi tocate manual. Pentru tocare, ei folosesc cutite de lemn, astfel incat sa nu oxideze nicio leguma. Amestecul de legume este apoi pregatit la cuptor, intr-un vas de lut.

De unde provin legumele: Cei de la Targul Domnesc incearca sa foloseasca in zacusca doar legume bio, dar in Romania este greu sa reusesti acest lucru, din cauza numarului mic de furnizori. Chiar daca nu toate legumele provin din agricultura ecologica, Targul Domnesc isi selecteaza cu mare atentie furnizorii agricoli.

Ingrediente zacusca: legume si sare.

Preturi si game: Borcanul de 360 de grame de zacusca costa 20-23 de lei. Ca semn al distinctiei si pentru a accentua faptul ca zacusca este pregatita manual, fiecare borcan de zacusca Targul Domnesc face parte dintr-un lot. De pe eticheta atasata, puteti afla al catelea borcan din lot este cel cumparat si cate au fost produse in total. Si capacele borcanelor sunt cerate intru-un mod distins.

Zacusca traditionala Buciumi – din Somcuta Mare – Baia Mare, Judetul Maramures

Zacusca traditionala Buciumi – din Somcuta MareDe unde provin legumele: Producatorul zacustei este inginer horticol. Detine un hectar de teren pe care cultiva legume si fructe, inclusiv in solarii. Produce zacusca dupa o rețeta veche de 100 de ani. Strabunica ei, care a inventat rețeta, a lucrat intr-o bucatarie din New York, fiind in oraș atunci cand vaporul Titanic a plecat spre Liverpool. De la strabunica a ramas caietul de rețete de zacusca, folosit si acum. Cand am intrebat-o despre metoda de producție a zacuștei, ea a crezut ca ii cer rețeta secreta si imediat a intrat in garda. In cultivarea pamantului nu se foloseste ingrasamant chimic, ci doar natural. De patru ani a inceput productia de zacusca. Acum exista deja o clientela fidela, care plaseaza comanda telefonic si vine sa o ia de la targuri.

Ingrediente zacusca: Zacusca lor nu are conservanti, ci doar legume, bulion, ulei, foi de dafin si sare.

Preturi si sortimente: Zacusca de vinete si zacusca de ciuperci (hribi) costa 10 lei. Zacusca Buciumi – din Somcuta Mare poate fi cumparata doar de la targuri sau prin comenzi telefonice. Proprietarii afacerii muncesc din greu dupa un program foarte greu: joia dimineata pleaca din Baia Mare spre Bucuresti, pentru a participa la diferite targuri. Ajung in capitala, stau pana duminica seara, cand pleaca spre Baia Mare. Drumul de la Bucuresti la Baia Mare dureaza noua-zece ore. Si ei il fac de doua ori pe saptamana in perioadele cand vin la targuri. Zacusca lor este foarte buna, fiind produsa natural, astfel ca au fost invitati sa participe la Targurile de Florii si de Sfantul Nicolae organizate de Muzeul Taranului Roman, targuri la care participa doar expozanti atent selectionati.

Zacusca traditionala Matauanu – din Mihailesti, Judetul Arges

Zacusca traditionala Matauanu – din MihailestiDe unde provin legumele: Legumele pentru Zacusca Matauanu sunt cultivate pe o suprafata de 5.000 de metri patrati in Judetul Arges. Aceasta suprafata include si zona de solarii. Legumele sunt culese cu grija, spalate si pregatite pentru fierbere. Legumele sunt crescute cat mai natural, fara ingrasamant chimic. Zacusca este produsa in Judetul Arges, localitatea Mihailesti. Producatorul este in curs de obtinere a certificarii „Produs Traditional” romanesc.

Cum este produsa zacusca: Zacusca Matauanu este produsa conform metodelor clasice, ca la tara pe vremuri. Legumele sunt fierte la foc de lemne, intr-un tuci asezat pe pirostrii. Se simte acest lucru in gustul puternic, autentic, de legume. In timpul fierberii, legumele sunt amestecate manual. Dupa ce fierbe, zacusca este asezata in borcane. Pentru sterilizare, borcanele de zacusca sunt fierte la bain-marie (aburi) timp de doua ore si jumatate. Prin aceasta metoda de conservare, termenul de valabilitate al zacustei este de 12 luni.

Ingrediente zacusca: legume, sare, piper, zahar. Si fara conservanti.

Preturi si sortimente: Borcanul de 370 de ml de zacusca traditionala simpla este 12 lei, zacusca picanta tot 12, zacusca de ghebe 15 lei. Zacusca Matauanu – din Mihailesti poate fi cumparata deocamdata doar de la targurile la care participa acest producator si prin comenzi. De obicei, la targuri au si borcane deschise, astfel incat puteti cumpara „pe gustate”.

zacusca traditionala soldatei copii

Copiilor le place zacusca gustoasa, mai ales daca este sub forma de „soldatei”

Voi de unde va cumparati zacusca? Ce preferinte aveti?

PS. Apropo de targurile de la Muzeul Taranului Roman, de astazi si pana duminica 9 decembrie, in curtea interioara a Muzeului Taranului Roman va avea loc Targul Craciun Taranesc. Ce veti gasi, in afara de zacusca traditionala: sorici, toba, lebar, carnati, afumaturi, branzeturi de oaie, vaca sau capra, Cozonacul Bujor, prajituri traditionale din Maramures, dulceturi, miere si produse apicole, siropuri, paine in trei culori de la Targul Domnesc, covrigi, turta dulce, varza cu mamaliguta sau fasole la ceaun. In cadrul targlui se va organiza si Festivalul Placintelor. Produse realizate de mesteri populari: ornamente pentru pom, felicitari realizate manual, ceramica, decoratiuni de Craciun, icoane, obiecte din piele, mic mobilier pictat, bijuterii hand made, obiecte realizate din lana si crosetate, obiecte din lemn.

10 gânduri despre „Unde gasim zacusca traditionala, preparata ca in casa, din cele mai bune legume? La targuri, in anumite magazine si in camara proprie

  1. @Bianca, @Oaza: diferenta de calitate este extraordinara. De fapt ceea ce se vinde in supermarketuri nici nu se poate numi zacusca. Eu prefer sincer sa imi cumpar un borcan de zacusca traditionala, decat 5 de la hypermarket sau de la magazinul din colt. Ati incercat vreodata zacusca traditionala, produsa ca in casa?

  2. Eu ador zacusca Topoloveni🙂 Imi plac si cele vandute prin targuri traditionale, chiar daca sunt mai scumpe, cu ghebe sau fasole. Se simte clar diferenta de gust dintre ele si cele la 4 lei borcanul.

    Ca ingrediente urmaresc sa aiba doar legume, ulei, sare si mirodenii, fara chestii suspecte. Iar prezenta bulionului sau a zaharului nu ma prea incanta.

  3. Cu tot respectul, Zacusca traditionala Buciumi nu este atat de buna pe cat este laudata aici. Are un gust amarui, e prea afumata, contine bullion si legumele sunt taiate prea marunt, iese o pasta de legume, nu zacursca. Parerea mea.

  4. Pingback: Zacusca de Topoloveni: gustul nobil de care nu te mai saturi, mai ales in perioada de post. Cat costa si din ce legume romanesti este produsa « Jurnal Bio

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s