PEG (Polyethylene Glycol): de ce trebuie sa evitam aceasta substanta in cosmeticele noastre si cum o recunoastem pe lista de ingrediente

PEG (Polyethylene Glycol) este un compus provenit din industria petro-chimica, utilizat masiv in industria cosmetica. Sunt sigura ca il remarcati si voi in lista de ingrediente a cosmeticelor, in cazul in care aveti curiozitatea sa o cititi. Eu chiar am avut o nedumerire personala cu privire la acest ingredient, ce iese in evidenta atunci cand studiezi lista de ingrediente. Aceste trei initiale, PEG, nu par foarte amenintatoare atunci cand le vezi, dar nici nu spun nimic despre ce ar putea reprezenta. Fata de toate acele nume lungi si dubioase de substante chimice prezente in cosmetice, PEG suna chiar ok.

Dar din pacate nu este deloc asa. PEG (Polyethylene Glycol) este o substanta chimica folosita ca agent de ingrosare, emolient si solvent, ce poate contine compusi foarte periculosi pentru sanatate, inclusiv 1,4 Dioxan – cunoscut cancerigen interzis in mai multe tari. Pe recipientele cosmeticelor, PEG apare de multe ori insotit de un numar, cum ar fi PEG-6 sau PEG-150.

PEG (Polyethylene Glycol): de ce trebuie sa evitam aceasta substanta in cosmeticele noastre

  • Polyethylene Glycol-ul are rolul de a ajuta alte ingrediente sa patrunda mai usor in piele, de a stimula absortia. Aceasta functie a PEG este in special periculoasa atunci cand produsul cosmetic contine si alte ingrediente daunatoare, care patrund astfel in piele mai usor. PEG se comporta ca vehicul de transport pentru aceste ingrediente. Cu cat mai mic este numarul de dupa literele PEG, cu atat mai mult stimuleaza absortia in piele.
  • Potrivit unui raport al Journal of Toxicology – Cosmetic Ingredient Review, impuritatile din ingredientul PEG pot contine celebrul compus chimic 1,4 Dioxan, recunoscut cancerigen, dar si metale grele (in cantitati mici, este adevrat), cum ar fi plumb, fier, cobalt sau nichel.
  • Folosit pe pielea ranita, PEG poate provoaca iritatii.
  • Un alt studiu din 2005 al Toxicology and Preclinical Affairs concluzioneaza ca ingredientul PEG nu prezinta niciun risc pentru sanatate, decat atunci cand este aplicat pe pielea ranita.
  • Un studiu care a analizat expunerea la productia si procesarea unui compus al acestei substante, ethylene oxide, identifica o posibila crestere a riscului de aparitie a cancerului.

PEG Polyethylene Glycol cosmetice

Cum evitam Polyethylene Glycol-ul
PEG apare pe lista ingredientelor interzise in cosmeticele certificate organic de mai multe organisme de certificare, inclusiv de Ecocert. PEG face parte din lista selecta, alaturi de parabeni si alte substante chimice similare.

Sursele principale utilizate in acest articol despre Polyethylene Glycol (PEG):
– Cosmetic Ingredient Review
– Cosmetic Info
– Ecocert

Anunțuri

5 gânduri despre „PEG (Polyethylene Glycol): de ce trebuie sa evitam aceasta substanta in cosmeticele noastre si cum o recunoastem pe lista de ingrediente

  1. Pingback: Maini hidratate si catifelate chiar si in mijlocul iernii? Da, cu ajutorul unei creme bio de maini. Afla micul meu secret de buzunar « Jurnal Bio

  2. Pingback: Mica revolutie a produselor fito-dermato-cosmetice: Gamarde imbina in mod sclipitor apa termala si uleiul bio de Argan « Jurnal Bio

  3. Pingback: Cea mai delicata solutie pentru demachiere si pentru hidratarea si tonifierea tenului: apa micelara Gamarde | Jurnal Bio

  4. Pingback: Apa termala Gamarde: patru moduri de folosire eficienta pentru julituri, piele uscata, drumuri lungi si iritatii ale pielii | Jurnal Bio

  5. Pingback: After shave bio pentru barbatii din viata noastra. Gata cu iritatiile si mirosul dulce-gretos de dupa barbierit? | Jurnal Bio

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s