Azi cu mierea, maine cu toata mancarea! Noi avem puterea de a sustine mierea romaneasca si apicultura locala. Cinci pasi simpli pentru oricine

Cine credeti ca face jocurile, ca detine puterea in relatia Producatori romani de miere (1) – Retelele de hypermarket-uri (2) – Consumatori (3)? Cine este elementul cheie dintre cei trei?

Am vorbit cu mai multi producatori autohtoni de miere nemultumiti de preturile pe care le ofera la achizitie retelele mari de hypermarket. De acord, nu este normal sa ti se puna conditie de listare in magazin sa furnizezi miere cu 4,5 lei borcanul de jumatate de kilogram – pret care nu acopera nici macar costurile de productie. De acord, decizia producatorilor de miere este sa foloseasca alte canale de vanzare decat retelele de hypermarket-uri. De acord, nu este normal cum negociaza aceste magazine cu producatorii romani. De acord, efectul nociv este ca in hypermarket gasesti „miere provenita din afara Uniunii Europene”, adica miere din China. De acord, un alt efect negativ este ca si unii din producatorii romani de miere incearca sa scada costurile prin orice mijloace, si uite asa incep sa curga acuze in piata despre miere romaneasca falsificata.

Dar eu cred ca de fapt puterea pe piata mierii si pe multe alte piete nu este la retelele de hypermarket-uri, ci la cine detine de fapt banii, adica la noi, la consumatori. Da, aparent un mare magazin ocupa o pozitie de forta, de buyer.

Dar magazinul cumpara acea miere pentru a ne-o vinde noua, consumatorilor care intram in magazin. Si daca noi nu am cumpara orbeste „miere” – fara sa citim borcanul care spune ca este produsa practic pe un vapor si imbuteliata in Romania – atunci nici magazinele nu s-ar aproviziona cu astfel de produse.

Marile retele internationale de magazine nu au niciun rol malefic, ascuns in Romania. Ele vor de fapt un singur lucru, sa faca bani, sa atraga ca un magnet banii din buzunarele consumatorilor. Iar daca acesti bani ies din buzunarele noastre pentru a plati cea mai proasta si cea mai ieftina miere, atunci asta vor pune pe rafturi magazinele.

Daca nimeni nu ar mai cumpara nicio tigara incepand de astazi, va garantez ca in maximum sase luni pachetele de tigari vor disparea de pe rafturile tuturor magazinelor. Niciun retailer nu isi ocupa spatiul lui cu produse care nu se vand.

Deci puterea este la noi! Ce putem face pentru a beneficia de ea?

 1. Sa citim cu atentie ce scrie pe borcanul de miere ales de pe raft si sa intelegem ca mesaje de tip „amestec de miere provenită din Comunitatea Europeană şi din spaţiul extracomunitar” sau „miere imbuteliata in Romania din miere produse in afara Uniunii Europene” inseamna miere produsa in China. Sau de fapt este substanţă de laborator care seamana cu mierea.
 2. Sa cunoastem cele mai importante riscuri la care ne expunem consumand miere dubioasa. Mierea din China poate conţine plumb, poate conţine urme de antibiotic: chloramphenicol si nu are polen.
 3. Sa explicam cat mai multor persoane ca nu trebuie sa cumpere miere de import.
 4. Se alegem miere PRODUSA in Romania, nu doar IMBUTELIATA aici.
 5. Sa incurajam micii producatori locali de miere. Sa nu fim prea comozi si din cand in cand sa incercam si miere de la un producator nou, sau macar un sortiment nou.

Ce spuneti? Sustinem impreuna albinele din Romania?

Reclame

6 gânduri despre „Azi cu mierea, maine cu toata mancarea! Noi avem puterea de a sustine mierea romaneasca si apicultura locala. Cinci pasi simpli pentru oricine

  • Simplu, mierea din China (a se citi glucoză sau fructoză) este foarte ieftina. Totul se reduce la bani. Din ce am inteles mierea nu se cumpara direct din China. Sunt intermediari in Europa.

 1. Cineva imi zicea că şi la noi firmele pot LEGAL să adauge în miere 10% sirop de glucoză fără a fi nevoite să specifice pe etichetă.
  Poate cineva să confirme aceast lucru ?

  Cred că cea mai bună sursă de miere e un apicultor pe care îl cunoaştem şi avem încredere în el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s