Sustin mierea romaneasca: Cele 10 motive pentru care eu nu cumpar miere produsa in China

1. Mierea din China poate conţine plumb – în cantităţi foarte mici, este adevărat. Micii apicultori din China folosesc utilaje ce includ plumb, pentru a colecta şi pentru a depozita mierea. Iar efectul plumbului este periculos, în special pentru copii.

2. Potrivit unor analize ale Food Standards Agency din Statele Unite ale Americii, confirmate de rezultate din Europa, mierea chinezească poate conţine urme de antibiotic: chloramphenicol. Acest antibiotic animal a fost utilizat în urmă cu mai mulţi ani pe scară largă pentru a salva albinele din China de un virus puternic.

3. Substanţa vândută sub numele de „miere”, de multe ori conţine doar urme de miere dacă provine din China. Ce este în borcan de fapt? De obicei glucoză sau fructoză, substanţe produse din porumb.

4. Producătorii români sunt primii afectaţi de mierea foarte ieftină (subvenţionată de guvernul chinez pentru a fi aşa ieftină) de pe piaţa românească. Riscăm ca în câţiva ani să ne dispară producătorii de miere şi să fim dependenţi doar importatori. 1 kilogram de miere „Din afara Uniunii Europene” costă doar 13 lei pe raftul unui hypermarket din Bucureşti.

5. Şi dacă se închid firmele producătoare de miere, asta înseamnă că vor dispărea şi albinele. Nu vreau să povestim copiilor noştri despre albine aşa cum le povestim despre zimbrii.

6. Atâta timp cât există cerere de miere foarte ieftină din hypermarket-uri, marile lanţuri de retail de la noi vor continua să negocieze insolent: „dacă nu îmi furnizezi borcanul de miere de 400 de grame la 4,5 lei, nu te listez pe raft, producătorule!”.

7. Pentru a se lupta în preţuri cu mierea de import, unii producători români apelează şi ei, din păcate, la trucuri necinstite şi toarnă şi ei fructoză sau glucoză în mierea. Ca să vedeţi unde duce concurenţa neloială.

8. Mierea românească este foarte căutată pe pieţele din Asia, unde producătorii români exportă. Consumatorii japonezi sunt foarte pretenţioşi şi cumpără miere românească. Atunci noi de ce să cumpărăm miere din Asia? Mai ales ca avem si miere bio de cea mai buna calitate.

9. O altă caracteristică a mierii din China este lipsa polenului. Acesta este eliminat deliberat, pentru că doar analiza polenului ne ajută să identificăm de unde provine mierea. Şi dacă lipseşte polenul – substanţă bogată în vitamine, minerale si aminoacizi, enzime, coenzime si hormoni – atunci nu mai ştim unde a fost produsă mierea. Pe multe din borcanele de miere vândute în magazinele mari de la noi scrie sec „Miere produsă în afara Uniunii Europene”.

10. Calitatea mierii este importantă nu doar pentru cei care o consumă direct, ci şi pentru toţi producătorii care o folosesc ca ingredient. Nu vreau să-mi cumpăr – spre exemplu – sirop de zmeură făcut din pseudo miere chinezească.

Sunt sigură că există şi miere de foarte bună calitate din China, aşa cum în multe categorii de produse există lucruri excelente făcute în China. Şi ştiu că nu doar din China importăm miere proastă, ci şi din alte ţări, cum ar fi Turcia. Doar că la miere sunt prea multe motive pentru care prefer să cumpăr exclusiv varianta românească şi să mă feresc de cea de import.

Voi de unde vă cumpăraţi mierea?

Reclame

10 gânduri despre „Sustin mierea romaneasca: Cele 10 motive pentru care eu nu cumpar miere produsa in China

 1. daca pana de ceva vreme cumparam din piata sau din magazine mierea, de la un timp cumpar de la o cunostinta care se ocupa cu asta. a inceput cu cativa stupi si se extinde. nu stiam ca mierea de tei poate fi atat de parfumata!

 2. nu inteleg exact gluma, dar nu si nu. 🙂
  sunt f multi mici apicultori in Romania. cred ca trebuie doar sa te intereseze subiectul.
  si bunicul meu avea pana acum cativa ani, insa a dat stupii.

 3. nu este cazul. 🙂 chiar nu stiam ca mierea din magazine este de provenienta chinezeasca.

  insa ce am observat destul de des e ca multi oameni (preponderent din Bucuresti) care sunt interesati de produse naturale trateaza subiectul usor superficial si apeleaza la multe produse din import, in conditiile in care sunt multi producatori locali care pot furniza aceleasi lucruri. intr-adevar nu au etichete dragute si nu-s vandute intr-un magazin din centru, dar utilitatea lor si rezultatele sunt aceleasi. 🙂

  de ex in zona de Vest toata lumea are rude la tara. asta inseamna ca iau multe produse de alimentatie de acolo. chemicals free. 🙂
  bineinteles nu toti au aceasta oportunitate, dar cred ca daca cineva e interesat de un subiect, poate cauta si gasi inclusiv in Bucuresti.
  gata 😛

 4. Pingback: Cum arata un magazin bine aprovizionat cu produse bio: Hypermarket-ul Auchan are doua raioane bio, in care gasesti zeci de produse « Jurnal Bio

 5. Pingback: Azi cu mierea, maine cu toata mancarea! Noi avem puterea de a sustine mierea romaneasca si apicultura locala. Cinci pasi simpli pentru oricine « Jurnal Bio

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s