Care e faza cu parabenii astia? Aud intrebarea aceasta de la prieteni si cunostinte carora le trece pe la ureche cuvântul „paraben” si nu stiu de unde sa-l apuce. Stiu ei ca este vorba de o substanta legata de cosmetice si ca are un sens mai degraba negativ si imi cer mie sa ii lamuresc. Mai grav este când afla despre parabeni de la acei producatori foarte mari de cosmetice non-bio care au si doua-trei game de cosmetice fara parabeni si comunica agresiv acest lucru: „produs fara parabeni”. Daca ajungi sa te educe marii producatori de cosmetice, ar trebui sa-ti pui unele probleme, zic eu. La fel daca te educa Danone in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa. In fine, deviem de la subiect si nu este cazul.
Buuun, sa lasa liderii mondiali in cosmetice si bugetele lor colosale de marketing si sa revenim la parabeni.
In ce cosmetice gasim parabenii?
Parabenii sunt de fapt un conservant, cel mai utilizat conservant din cosmetice. Potrivit unor studii, intre 75 si 90% din cosmetice contin parabeni. Ii gasiti in sampoane, geluri de dus, lotiuni de corp, creme, deodorante si alte produse cosmetice. Parabenii se folosesc de peste 50 de ani in industria cosmetica, ei sunt cei care ajuta cremele depozitate in atmosfera umeda din baie sa reziste si 18-24 de luni dupa ce le desfaci, sa nu se strice. Asta da eficienta! Dar cu ce pret?
Cum recunoasteti parabenii in lista de ingrediente a cosmeticelor
Pe etichetele de cosmetice nu veti vedea niciodata scris mare ”contine parabeni”. 🙂 Uitati-va in schimb cu atentie dupa urmatoarele nume de ”de scena”: methylparaben (E218), ethylparaben (E214), propylparaben (E216), butylparaben, isobutylparaben. Asa ii veti idenitifica pe lista de ingrediente a cosmeticelor.
Parabenii: de ce trebuie sa ii evitam in cosmeticele noastre
Principala problema a parabenilor este ca patrund usor prin piele atunci cand folosim un produs cosmetic care ii contine. Prin piele, sunt absorbiti de organism. In corpul uman, acest conservant se comporta ca un hormon, ceea ce perturba sistemul endocrin. Mai departe, sistemul endocrin elibereaza hormoni in sange.
Acestea sunt lucrurile clare, de necontestat despre parabeni.
In ceea ce priveste efectele nocive ale parabenilor, exista mai multe studii efectuate, dar deocamdata nicio lucrare stiintifica unanim recunoscuta nu a formulat o concluzie definitiva. Sau cel putin nu am gasit eu. Cu toate acestea, daca pui cap la cap toate informatiile existente pana acum si esti normal la cap, renunti imediat la cosmeticele cu parabeni folosite de tine, de copiii tai, de sotul tau si de toti care iti sunt dragi. De ce?
- Potrivit unor studii (toate sursele mele sunt la finalul articolului) din Statele Unite ale Americii, in tesuturile recoltate din tumorile de cancer la san s-au gasit parabenii prezenti si in cosmetice. In 18 din 20 de tesuturi recoltate erau parabeni, intr-o analiza din anul 2004. Rezultatele au fost contestate ca fiind neconcludente, dar ele raman.
- De aceea, deodorantele ar trebui sa fie primele cosmetice la care sa cautati rapid varianta fara parabeni, daca nu ati gasit-o deja.
- Potrivit unui studiu efectuat in Danemarca, la cateva ore dupa ce un grup de voluntari a aplicat comsetice cu parabeni pe piele, in sangele si in urina lor au fost detectati parabenii respectivi.
- Daca se pastreaza tendinta actuala, in cativa ani toate marile branduri de comsetice non-bio vor avea doar produse fara parabeni.
- Parabenii sunt o substanta chimica provenita din industria petrochimica (petrol, rafinarii, poluare).
- Potrivit altor studii, o femeie care foloseste produse cosmetice cu parabeni este expusa, in medie, la 50 mg de parabeni in fiecare zi.
- Deja Uniunea Europeana limiteaza cantitatea de parabeni admisa in cosmeticele comercializate aici.
Am inceput cu parabenii campania Jurnal Bio: ”Pe cuvant de chimist: Cele 11 ingrediente pe care trebuie sa le eviti in cosmeticele tale” pentru ca argumentatia impotriva lor mi se pare cea mai usoara. Vorbim de un conservant provenit din petrochimie, pe care organismul il absoarbe prin piele, care se comporta apoi ca un hormon si pe care multi producatori de cosmetice l-au eliminat deja.
Acum se pune intrebarea: ce este de facut, ce alegem mai departe? Eu am decis de mai mult timp sa trec pe cosmeticele bio certificate, pentru ca am citit alte studii care arata ca marii producatori de cosmetice non-bio inlocuiesc parabenii cu alti parabeni.
Acum, ca in jocurile pentru copii de tipul ”cate mere vezi in desenul urmator”, va propun si eu un joc. Cati parabeni vedeti pe eticheta acestor produse cosmetice (gel de dus, sampon si unt de corp) premium „Fine Soaps Company”?
Surse principale utilizate in acest articol despre parabeni:
- FDA – USA Food and Drug administration
- US National Library of Medicine National Institutes of Health
- USA Today
nu prea se vede bine ce scrie, dar primul produs are 5 parabeni
Super articol, multumim pentru informatii. Intrebarea mea este: e mai periculos un produs cu 5 parabeni decat unul cu 1 singur paraben. Sa ne uitam dupa aceste indicii?
Multumesc pentru intrebare si aprecieri. Ma interesez si revin. Tu folosesti cosmetice cu parabeni?
Pana acum cateva saptamani nu auzisem de parabeni.In ultima perioada am inceput sa ma informez si eu. Vad ca deodorantul meu Nivea are parabeni. Poti sa imi recomanzi niste marci de cosmetice bio fara parabenii acestia, bune?
Mai bine decat sa iti recomand eu acum branduri, iata lista articolelor despre cosmetice bio scrise de mine pe Jurnal Bio: https://jurnalbio.wordpress.com/category/cosmetice-bio-2/ Daca ai intrebari, te astept cu placere.
Din ce am citit, Sorana, este la fel de periculos ca un produs cosmetic sa contina un singur paraben cum este sa contina 5 parabeni.
Sincer, tot ce ştiam până acum de parabeni este că sunt nocivi.
Şamponul meu a trecut testul parabenilor, să vedem acum următoarele substanţe 😀 Demachiantul din păcate nu…dar măcar are unul singur.
Cât despre deodorant, l-am înlocuit deja cu piatra de alaun, mi se pare o alegere bună.
Cele menţionate de tine sunt singurele „nume de scenă”?
Mai exista si alti parabeni, dar aceia sunt foarte rari, din ce am aflat. Cum de ai inlocuit deodorantul, ce te-a determinat sa faci acest lucru?
Am inteles, multumesc de raspuns.
Am observat ca hainele mi se patau si se imbacseau de la deodorant, apoi am citit ceva despre piatra de alaun si am zis sa incerc, pur si simplu.
Cercetari recente au aratat ca ghimbirul joaca un rol important in neutralizarea efectelor negative ale parabenilor:
http://lecturidemamica.wordpress.com/2012/05/24/ghimbirul-si-parabenii/
Asa ca daca tot nu reusim in totalitate sa ii evitam e bine sa folosim ghimbir la gatit 🙂
Multumesc pentru comentariu si articol. Imi place blogul tau, l-am adaugat pe lista celor pe care le citesc, in partea din dreapta a Jurnal Bio. Felicitari. Ai cumva sursa pentru studiul acela din India? As vrea sa citesc mai multe lucruri.
Multumesc pentru aprecieri:)
O sa trec si eu site-ul pe lista celor pe care le recomand cititorilor mei. 🙂
La fiecare articol pun la sfarsit sursa deci poti gasi acolo informatii mai multe. Studiul cercetatorilor indieni a fost publicat intr-o revista de specialitate din Polonia si este citat la randul lui in sursa mea.
am citit articolul tau de pe mobil si nu am remarcat sursele. multumesc pentru completare
Am share-uit articolul pe pagina de Fb Jovis si comentariile care s-au inchegat acolo iau apararea parabenilor. Deci, campania Pe cuvant de chimist este mai mult decat binevenita, poate mai disipeaza din credulitate si lipsa de informare.
Poti sa imi dai un link, te rog? Eu am auzit de o familie care isi cumpara aditivul alimentar glutamat de sodiu pentru a-l adauga in mancare.
Pingback: Ftalatii (Diethyl phthalate – DEP si Dibutyl phthalate – DBP): de ce trebuie sa evitam aceasta substanta in cosmeticele noastre si cum o recunoastem pe lista de ingrediente. Campania ”Pe cuvant de chimist” continua « Jurnal Bio
Pingback: Phenoxyethanol: de ce trebuie sa evitam aceasta substanta in cosmeticele noastre si cum o recunoastem pe lista de ingrediente « Jurnal Bio
Pingback: 5 motive pentru care spumantul de baie al copilului tau TREBUIE sa fie BIO! Castigatorul Concursului „Ingredientul secret pentru baita extraordinara a bebelusului tau” este … « Jurnal Bio
Pingback: PEG (Polyethylene Glycol): de ce trebuie sa evitam aceasta substanta in cosmeticele noastre si cum o recunoastem pe lista de ingrediente « Jurnal Bio
Pingback: Maini hidratate si catifelate chiar si in mijlocul iernii? Da, cu ajutorul unei creme bio de maini. Afla micul meu secret de buzunar « Jurnal Bio
Pingback: Parfumurile sintetice: de ce trebuie sa evitam acest ingredient in cosmeticele noastre si cum il recunoastem pe lista de ingrediente « Jurnal Bio
Pingback: Mica revolutie a produselor fito-dermato-cosmetice: Gamarde imbina in mod sclipitor apa termala si uleiul bio de Argan « Jurnal Bio
Pingback: Castiga un Lapte demachiant delicat bio cu ulei de argan de la Gamarde: 100% ingrediente naturale! | Jurnal Bio
Pingback: Castigati Setul de ingrijire delicata a pielii bebelusilor si copiilor: 3 cosmetice bio de exceptie de la Seebio.ro. Iata-i pe cei trei ursuleti harnici | Jurnal Bio
Pingback: Piatra de alaun, sau de ce deodorantul trebuie sa fie primul produs cosmetic LIBER de chimicale | Jurnal Bio
Pingback: Cea mai delicata solutie pentru demachiere si pentru hidratarea si tonifierea tenului: apa micelara Gamarde | Jurnal Bio
Pingback: Valoarea perceputa si valoarea reala vs. pretul cosmeticelor bio. Opinii finale dupa studiul despre oamenii care nu folosesc cosmetice bio | Jurnal Bio
Pingback: Apa termala Gamarde: patru moduri de folosire eficienta pentru julituri, piele uscata, drumuri lungi si iritatii ale pielii | Jurnal Bio
Pingback: After shave bio pentru barbatii din viata noastra. Gata cu iritatiile si mirosul dulce-gretos de dupa barbierit? | Jurnal Bio