Efectul Tomatis in terapia autismului, ADHD, a dislexiei si a altor afectiuni: Centrul de Terapie prin Auditie Mozart functioneaza de cateva luni in Bucuresti

In naivitatea mea nu mi-as fi inchipuit niciodata ca sunt unii care au facut un business profitabil din exploatarea unor afectiuni ca autism, ADHD sau dislexie. Acum ca sunt disponibile si fonduri guvernamentale si europene pentru constientizarea si tratarea acestor afectiuni, a devenit o afacere sa infiintezi un oengeu (ONG), ceva, si sa te lipesti cumva de bani. Mai grav este ca acesti indivizi propun si tot felul de terapii ciudate, mai apropiate de practica dresajului decat de tratamentul pe care il merita niste copii. Cei care ii trateaza pe copiii cu autism sau ADHD ca pe maimute, se lauda la un moment dat cu unele progrese, dar este vorba doar de repetarea mecanica a unor gesturi, nu de imbunatatiri reale. Ba din contra!

Am aflat cu mahnire toate aceste lucruri despre „tratamentele” pentru autism, ADHD sau dislexie, mediatizate in ultima perioada prin campanii de anvergura, de la Dr. Ana Tudorache, de la Centrul de Terapie prin Auditie Mozart din Bucuresti – bazat pe metoda Tomatis. Centrul a fost infiintat in primavara acestui an si este singurul care aplica Metoda Tomatis din Romania. Metoda de Terapie Tomatis functioneaza astfel: in cadrul unor sesiuni individuale de auditie, se foloseste un echipament special, numit Solisten, ce actioneaza asupra muschilor urechii interne, stimuleaza creierul si energizeaza dezvoltarea sistemului nervos. Sunetul actioneaza prin stimularea muschilor urechii interne, avand o actiune energizanta asupra intregului corp.

600 de centre Tomatis
Succesul metodei Tomatis a dus la aparitia a 600 de centre private sau publice in 50 de tari, inclusiv Romania, in care se aplica metoda. Printre cei care au folosit metoda de terapie Tomatis se numara actorul Gérard Depardieu, cantaretul Sting, baritonul Benjamin Luxon sau cantareata Maria Callas.

In Terapia Tomatis se folosește muzica lui Mozart, filtrata. Filtrarea sunetelor pana la aproximativ 4000 de HZ, permite creierului o analiza acustica propice. Ascultarea sunetelor care sunt si mai filtrate, implica o experienta pre-natala.

Dr. Alfred Tomatis, cel care a initiat terapia Tomatis a fost medic ORL, fiind fiul unui cantaret de opera. Dr. Tomatis a incercat sa imbunatateasca si sa corecteze abilitatea de a asculta a cantaretilor. A observat ca in acest mod s-a corectat si vocea. A folosit un aparat acustic care avea un mecanism prin care se selectau frecventele. Astfel, fara nici un efort, prin terapia Tomatis si prin efectul Tomatis, pacientul era capabil sa emita note pe care nu putea sa le produca inainte de corectarea ascultarii. Dr. Tomatis si-a prezentat rezultatele cercetarii la Academia de Stiinte si Academia de Medicina din Paris, in 1957 si 1960.

Terapia Tomatis in Bucuresti
Sedintele de Terapie Tomatis se desfasoara la Mozart – Centru de Terapie prin Auditie din Bucuresti, dotat cu aparatura specifica Terapiei Tomatis, sub supravegherea unui Profesor certificat, absolvent al Cursului Tomatis. Inainte de a incepe sesiunile de auditie Tomatis, parintii pot testa aparatul Solisten, cel care stimuleaza sistemul de procesare auditiv. In timpul sedintei de Terapie Tomatis, profesorul se asigura ca auditia decurge in cele mai bune conditii. Marea arta este, dupa cum spune Dr. Ana Tudorache, „sa convingi un copil care <<nu sta locului nici doua minute>> sa accepte sedinte de terapie de doua ore. Si toti parinti sunt surprinsi sa vada cat de linistiti raman copiii in timpul auditiei„.

Lista afectiunilor

Sala de Auditie a Centrul de Terapie prin Audiţie Mozart – Bucuresti

Lista completa a afectiunilor pentru care aceasta metoda da rezultate este: Tulburari pervasive de dezvoltare (autism, sindrom Asperger, sindrom Rett, tulburari dezintegrative ale copilariei), Dificultați de invatare si tulburari de limbaj (dislexie, dispraxie, disfazie, discalculie), Deficit de atentie, scaderea memoriei si a capacitatii de concentrare (ADHD, hiperactivitate, ADD, dificultate de concentrare), Tulburari afective si emotionale: anxietate, depresie, stres, Dificultati de comunicare, Dificultati psihomotorii: tulburari de echilibru, de balans, de coordonare, Dificultati in invatarea limbilor straine, Imbunatatirea vocii si a muzicalitatii, Pregatirea pentru nastere.

Pentru cei care doresc sa obtina mai multe informatii despre Terapia Tomatis, dar si afle daca li se potriveste si poate da rezultate, prima consultatie si prima sedinta de auditie sunt gratuite.

Aflati de cand, unde si cu ce rezultate se aplica Metoda Tomatis in mai multe tari, de pe website-ul international Tomatis. Pentru detalii despre activitatea centrului din Bucuresti, accesati website-ul de aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s