Produsele traditionale romanesti vandute pe ziar. Top 7+1 motive pentru care nu mi-a placut la Indagra 2011 + Galerie Foto

Ati fost la Indagra 2011? Este cel unul dintre cele mai mari targuri de produse agricole din Romania, se organizeaza de peste 15 editii la Romexpo in Bucuresti si s-a desfasurat saptamana trecuta. Eu am fost la Indagra 2011 si ma bucur ca am facut-o, pentru ca mi-a clarificat opinia despre situatia pietei de produse traditionale de la noi. Am vazut limpede care sunt problemele de pe piata, cum se comporta consumatorii si de ce in ritmul acesta Cora & Real o sa traiasca bine mersi si o sa infloreasca, iar produsele romanesti alimentare traditionale romanesti vor fi preferate de excentrici, de pătimași. Zona produselor traditionale din cadrul Indagra mi-a aratat de ce acestea nu vor avea succes la mase, asa cum se intampla in Italia, spre exemplu:

  1. Produsele traditionale romanesti, si ma refer la mezeluri, branzeturi, carne, lactate sau dulciuri erau vandute, intr-o mare proportie, direct de pe ziare sau tavi, in aer liber, de le bazaiau mustele si capatasera, unele din ele, o culoare dubioasa.
  2. O fi un octombrie mai racoros, dar tot nu este normal sa nu tii produsele traditionale alimentare perisabile in lazi frigorifice, ci pur si simplu pe mese.
  3. Preturile produselor traditionale erau mult mai mari decat cele din super-market sau din piete: un kilogram de branza 30-35 de lei, un kg de cascaval 40 lei, un borcan de gem 10-12 lei etc.  Se justifica in mod real aceste preturi?
  4. Nu am inteles cine erau vanzatorii de produse traditionale si ecologice de la Indagra… Erau chiar producatorii? Erau niste vanzatori? Ma intreb acest lucru pentru ca erau multe mutre dubioase in randul  expozantilor, din aia de la care nu ai fi luat nici un pachet de chibrituri, daramite mancare pe care s-o dai copiilor.
  5. V-am spus ca eu am o banuiala anume? Aceea ca multi dintre cei care se erijeaza in producatori la targuri de tip Indagra sunt de fapt simplii comercianti care cumpara marfa din aceeasi sursa, isi trag costume populare si vand toti acelasi lucru. Si banuiala aceasta mi-a fost partial confirmata de o cunosutinta care a lucrat in domeniu.
  6. Sunt absolut fascinanti vanzatorii care iti taie o bucata de branza sau de carnat cu aceeasi mana cu care tocmai au dat restul si cu care tocmai incaseaza banii de la tine. Atat de fascinanti incat eu nu vreau sa am de-a face cu ei.
  7. Ce inseamna „experienta placuta in momentul cumpararii” si „povestea brandului” pentru producatorii de produse traditionale de la Indagra? Simplu: sa se imbrace in costume populare, sa nu se barbiereasca si sa vorbeasca cu un dubios accent ardelenesc de Colentina. Nu tu pliante care sa explice cine sunt, de unde vin, sau macar carti de vizita sau site. Acesti oameni imi aduc aminte de o poveste despre Fanus Neagu, care atunci cand veneau scriitori la el, la Uniunea Scriitorilor, sa cerseasca ceva, le zicea: „va dau, dar doar daca veniti imbracati in costume nationale”.

Plus un motiv legat de certificari:

8. La clientela de la Indagra 2011 – Romexpo, certificarea bio nu conta. Puhoiul de cumparatori nu era mai mare la taraba producatorului de miere care am vazut ca avea certificarea bio oficiala. Certificarea bio nu e instrument de marketing, de atractie, pentru ca nu intereseaza pe nimeni

In concluzie, acum am inteles mai bine de ce marile supermarket-uri au acest success fulminant in Romania si de ce lumea ii prefera inclusiv pe partea de mancare. Pentru ca alternativa la Cora & Real este cu 10-15 ani in urma in ceea ce priveste modul de a face comert si nici nu vrea sa se schimbe.

Iata si o galerie foto de la Indagra 2011:

Anunțuri

12 gânduri despre „Produsele traditionale romanesti vandute pe ziar. Top 7+1 motive pentru care nu mi-a placut la Indagra 2011 + Galerie Foto

  1. Ai dreptate..regulile cu igiena lasa mult de dorit..Chiar daca as vrea un litru de lapte bio cand vad ca sunt invitata sa gust laptele de pe capacul sticlei mi se face o sila de nedescris

  2. din pacate clientela nu are cultura produselor bio sau traditionale. pe de-o parte, daca vrei produse ieftine cu aditivi te duci la cora/carrefour etc; pe de alta parte, orice nespalat care se duce in depozitele antefrig iti poate vinde telemea de oaie din Marginimea Sibiului!!! clientela vrea calitate super la pret de supermarket iar vanzatorii nu pot sa-ti certifice calitatea sau ca zona de provenienta a marfii!! Deci, ROMANIA!!!

  3. depozitele Antefrig sunt in Pantelimon, pe strada Fantanica… pt cunoscatori! Apropos, poti sa iei si cascaval d’ala traditional(afumat, impletit, etc..). Carnatii traditionali sunt facuti undeva pe langa Giurgiu sau Calarasi, sau mici carmangerii de pe langa Sibiu(observati ca daca va duceti la vreun targ parca sunt aceleasi 3-5 feluri de carnati la toti vanzatorii; observatia este certitudine!!). De asemenea, pe retetarul de mezeluri veti gasi aceleasi e-uri ca si la supermarket iar daca eticheta a fost smulsa de comerciant, acesta nu poate sa certifice de unde este produsul, cine l-a facut, ce contine. Incercati sa faceti o discutie si va veti convinge!
    Am lucrat in bransa si stiu ce spun. cu cateva exceptii, nu dau nume de firme sau magazine pt a nu face reclama), diferentele dintre produsele „traditionale” si cele de supermarket sunt minime. Avantaj supermarketul pt conditii de igiena(vezi foto de mai sus cu marfa expusa sub cerul liber, cu vanzatori care te servesc cu mana, etc). In momentul de fata sunt doar cateva magazine in bucuresti de unde v-as recomanda sa cumparati(max.3)!
    oricum, cine cauta produse traditionale/bio ieftine, ia teapa garantat!
    Avand produse bio sau traditionale fara conservanti in stoc pot sa va spun ca pierderile sunt destul de mari(termene de garantie de 5-7-14 zile pt mezeluri, branzeturile expira in 5-7-10 zile!) si pretul se justifica(daca muschiul file sau carnatii sunt sub 50 ron/kg, mezelurile de pasare sunt sub 55-60 ron/kg atunci produsul nu este traditional sau are conservanti). cine nu crede, sa contacteze admin site-lui, sa lase un numar de telefon pt o discutie privata.

  4. Pingback: Cucubau si cucurigu, stai ca vine Antefrigu | Jurnal Bio

  5. Pingback: Ce produse traditionale si bio vei gasi la targul Indagra 2012 de la Romexpo. Recenzie si galerie foto extinsa Jurnal Bio « Jurnal Bio

  6. Producator,specializat in producerea prin metode traditionale a carnatilor de casa si a altor specialitati din carne.Folosim carne selectionata,condimente naturale,fara inlocuitori de carne,fara stabilizatori,aditivi sau coloranti.Va putem oferi o paleta larga de produse facute dupa retete traditionale,in special carnati din carne de porc: carnati uscati(carnati ardelenesti,carnati cu busuioc,carnati papricati,carnati picanti,carnati cu cimbru,carnati cu coriandru),Carnati Semiuscati(ardelenesti,picanti),carnati afumati pentru prajit plus alte produse care se fac exact cum se faceau o data mezelurile de casa,tinute in bait de condimente si saramura,afumate si uscate natural: muschiulet de porc afumat uscat,slanina afumata,slanina cu boia si usturoi,pastrama de ceafa in cimbru,kaiser de casa,pasta de jumari,rulada ardeleneasca,sunculita taraneasca,salam taranesc,file afumat uscat,toate produsele fiind facute si afumate dupa metode traditionale,la rece,cu rumegus de fag.Seriozitate,profesionalism,experienta.Pentru comenzi va rugam sa sunati la numarul de telefon.Va multumim!! mail: ardealoriginal@yahoo.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s