Ziua a 5-a in inima Europei. Un incident la Bratislava. Sosirea la Budapesta unde proprietarul roman face o „aroganta”

La revedere Praga, oras de aur, sper sa ne mai vedem macar o data. Doua zile sunt MULT PREA PUTINE pentru a vedea asa cum trebuie acest oras splendid.

12.00 Cum ar zice GPS-ul “Iesiti de pe autostrada si continuati spre Budapesta, via Bratislava”.

15.00 Impresia despre Bratislava ne-a fost afectata de un incident petrecut la sosirea in capitala Slovaciei. Dupa ce-am parcat masina, am rugat in engleza doi baieti care se plimbau pe acolo sa ne explice cum se ajunge in centru. Baietii ne-au explicat amabili pe unde sa o luam, dar exact cand sa le multumim, ne-au rugat si ei sa ii ajutam pentru ca vor sa porneasca masina si nu mai au baterie. Am mers la masina lor si am vazut ca au numar de Polonia. Tocmai cand sa ne mutam masina noastra ca sa o aducem mai aproape de a lor, a trecut pe acolo un taximetrist (care apropo, avea Logan) si ne-a facut semn cu mana sa nu ne ducem langa polonezii. S-ar putea sa fi fost o coincidenta, poate taximetristul ne-a facut alt semn, cert este ca le-am zis „polonezilor” ca ne grabim si nu putem sa ii ajutam. Din pacate, cu atatea stiri alarmiste la televizor, nici nu mai stii pe cine sa ajuti si pe cine nu, cine are cu adevarat nevoie si cine face o smecherie! Cert este ca ne-am tot gandit la cei doi polonezi. Ce ar fi putut sa ne faca pana la urma? Poate sa ne ceara niste bani daca nu pornea masina lor? Sau ce? O sa ne transformam in niste animale cu atatea suspiciuni. Acest incident ne-a schimbat complet optica despre Bratislava, ne-am simtit in permanenta urmariti, sau cumva amenintati, mai ales ca inainte sa intram in centru era o zona mai dubioasa (sau asa ni se pare noua).

Bratislava, fostul oras Pressburg, are un centru istoric foarte frumos, dar extrem de mic, intr-o ora te plimbi cap coada pe toate stradutele. Mai este o cetate splendida, chiar langa Dunare si un pod cu un ozn deasupra, tot peste Dunare. Noi am vizitat doar centru si am vazut castelul de departe. Centru din Bratislava este mult mai mic decat cel din Praga, cred ca este mai mic si decat cel din Sibiu. Are totusi cateva turistice atractii importante, tinand cont ca a fost capitala Ungariei timp de 300 de ani, pana in anul 1848:

Castelul din Bratislava – situat pe un deal langa Dunare, arata foarte pitoresc vazut din centrul orasului.
Poarta Sfantul Mihail a orasului, construita in anii 1300 si refacuta, singura poarta a orasului pastrata.
Catedrala Sfantului Martin – unde au fost incoroanti regi maghiari timp de 300 de ani, pana in 1848
Piata Centrala din Bratislava – nu foarte mare, dupa cum veti vedea in fotografii
19.00 Am plecat din Bratislava indecisa. La prima vedere mi s-a parut destul de banal, mic si fara nimic special, fara sex-appeal. Pe de alta pare m-am uitat pe forumuri si am vazut ca sunt unii care spun ca atmosfera este mai frumoasa decat in Praga, ca oamenii sunt mai prietenosi si turistii mai deschisi si mai pusi pe distractie. Asa o fi, dar mie nu mi s-a parut, pentru ca oricum nu poti sa iti dai seama de atmosfera stand doar doua ore intr-un loc.

Iata o fotografie din Bratislava cu un cartier de blocuri mai mare decati Militari sau Titan din Bucuresti: http://www.flickr.com/photos/alessandracurti/1482348495/

22.00 Intram in Budapesta, orasul este foarte luminat si plin de viata la ora aceasta. E totusi weekend, e normal sa fie lume pe strazi. Prima impresie este excelenta, nu ma asteptam sa fie asa mare si atat de frumos. Pana acum am avut noroc de cazare foarte buna, sa vedem si aici ce ne asteapta. Am inchiriat o garsoniera intr-o zona centrala cu 45 de euro, mansardata astfel incat sa fie doua camere si sa stea doua persoane. Cum o fi asta, nu ma intrebati! Si eu sunt curioasa.

23.30 Tocmai ne-am cazat in Budapesta. Garsoniera in care stam are 4.8 metri inaltime – se pare ca acesta era standardul vremii, in secolul XIX – si proprietarul a creat un etaj suplimentar, introducand un plafon la 2 metri fata de podea, pe care se urca printr-o scara. Conditiile pe scurt: foarte curat, central, o baie, doua canapele extensibile, televizor, wireless free, 45 de euro pentru patru persoane. La cat de bine arata, ar fi oportun sa stam pana luni, sa nu plecam duminica, cum era planul initial. Proprietarul garsonierei, un domn plecat din Romania dupa revolutie, a avut o atitudine ciudata, dar pana la urma s-a dat pe brazda. Noi aveam rezervare pentru 45 de euro si in prima faza a spus ca va trebui sa platim 10 euro in plus pentru TVA! L-am lamurit ca asa ceva nu se face si am cazut la intelegere sa nu platim TVA-ul. Cred ca pur si simplu a incercat si el sa faca un ban cinstit.

Dar acum e noapte, mai vorbim maine!

Reclame

Un gând despre „Ziua a 5-a in inima Europei. Un incident la Bratislava. Sosirea la Budapesta unde proprietarul roman face o „aroganta”

  1. Pingback: Jurnal de calatorie in inima Europei: Viena – Praga – Budapesta – Bucuresti. Scurte concluzii si linkuri | Jurnal Bio

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s