Prima scoala Montessori din Bucuresti – Eveniment de lansare

Luni seara, pe 4 aprilie, am fost la lansarea primei scoli Montessori din Bucuresti: Casa Montessori. Evenimentul a avut loc la Hotelul Intercontinental din Bucuresti. Prin deschiderea acestei scoli, metoda pedagogica Montessori ajunge la urmatorul bilant in Romania: 7 gradinite si 3 scoli. Destul de putin, tinand cont ca in lume sunt peste 8.000 de gradinite si scoli Montessori. Dar ce este cu aceasta metoda, despre care am auzit tot mai multe lucruri in ultima perioada?

Metoda pedagogica Montessori urmareste si incurajeaza urmatoarele valori ale copiilor: creativitatea, initiativa, spiritul de independenta si increderea in sine. In aceasta metoda, copii sunt impartiti in grupe de varste: grupa 0-6 ani, grupa 6-12 ani, grupa 12-18 ani si grupa 18-24 ani. Pedagogii Montessori inteleg particularitatile fiecarei categorii de varsta in parte si adapteaza educatia in consecinta. In cadrul fiecarei grupe defasoara activitati comune copii de varste diferite.

Ca sa va faceti o idee despre traditia acestei metode, este interesant de stiut faptul ca prima gradinita Montessori din lume s-a infiintat in anul 1907 la Roma, iar sase ani mai tarziu, in 1913, a fost organizat primul curs international de pregatire a pedagogilor, dupa cum am aflat in cadrul evenimentului de la Intercontinental de la Radu Tudorache, unul din fondatorii „Casei Montessori” din Bucuresti. In Romania, primele gradinite au fost infiintate in anii ’30, fiind apoi desfiintate de regimul fascist.

In momentul de fata exista si o Asociatie Internationala Montessori, fondata in anul 1929 de catre Maria Montessori. La evenimentul de la Hotelul Intercontinental a participat si vicepresedinta Asociatiei Montessori din Austria, d-na Christiane Salvenmoser. Ea a sustinut o prezentare foarte interesanta, cu multe fotografii, in care a ilustrat sugestiv specificul metodei Montessori.

Aflata pentru prima oara in Romania, Christiane Salvenmoser a vizitat si locatia Casa Montessori din zona Cotroceni – Gradina Botanica. Din ce ne-a povestit, i-a placut sediul in care in momentul de fata functioneaza Gradinita Montessori si unde va aparea scoala: cladirea este noua, iar materialele didactice de calitate foarte buna, totul fiind la standardele internationale Montessori. Echipa educationala a „Casei Montessori, Gradinita si Scoala” a fost formata in cadrul unor cursuri solide desfasurate in Statele Unite ale Americii (Florida sau St. Lois), Italia (Bergamo), Austria (Viena) sau Cehia (Praga).

Metoda pedagogica Montessori este recunoscuta si autorizata de Ministerul Educatiei din Romania, fiind o alternativa foarte interesanta la sistemul traditional de invatamant. Probabil de aceea au fost prezenti peste 100 de participanti la evenimentul de luni seara de la Inter. Parintii care aleg pentru copii lor aceasta metoda pedagogica trebuie sa se astepte la ceva cu totul diferit fata de modul in care au facut ei scoala daca au absolvit in Romania. Sa fie pregatiti si sa isi accepte un copil liber, independent, activ, integrat in lumea in care traim. Va invit sa studiati mai mult diferentele intre invatamantul traditional si cel alternativ, intr-un articol bine realizat, publicat pe website-ul Casa Montessori. Tot acolo veti gasi si fotografii sugestive, ce va vor ajuta sa intelegeti mai bine metoda.

Iata si o galerie foto de la evenimentul de lansare a primei scoli Montessori din Bucuresti, desfasurat la Hotel Intercontinental:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s