Agricultura ecologica. Ghidul incepatorului, episodul 2

Daca un teren este neutilizat mai multi ani, poate fi introdus direct in agricultura ecologica, fara a mai trece prin perioada de detoxifiere? Cat costa efectuarea testelor?

Jurnal Bio continua rubrica Agricultura ecologica. Ghidul incepatorului, in care raspundem la aceste intrebari si la la altele la fel de importante. Nu singuri, ci cu ajutorul lui Damian Dragomir, seful filialei din Romania a organismului de certificare Austria Bio Garantie si presedintele Asociației EcoR Partener, Centrul de Resurse pentru Promovarea și Marketingul Produselor Ecologice Certificate. El a acceptat sa ne ajute si sa ne raspunda la intrebari.

Jurnal Bio: Daca un teren este nefolosit de cativa ani, poate fi utilizat pentru agricultura ecologica imediat? Sau mai trebuie sa treaca prin cei doi ani de detoxifiere?
Damian Dragomir: „Detoxifierea” este reprezentata in Regulament ca fiind perioada de conversie. Aceasta este de:
– cel putin doi ani inainte de semanat;
– cel putin doi ani inainte de utilizarea acestor produse ca furaje obtinute din agricultura ecologica in cazul pasunilor si furajelor perene,;
– cel putin trei ani inainte de prima recolta a produselor ce se pot comercializa cu declaratia de produs ecologic in cazul culturilor perene, altele decat furajele (pomi fructiferi, vita de vie, etc)

In situatia in care se aduc documente justificative Organismului de Inspectie si Certificare, se poate obtine o derogare ce poate scurta perioada de conversie (nu mai putin de 12 luni). Aceasta derogare este acordata de catre MADR si in cadrul dosarului de reducere a perioadei de conversie, o piesa de baza fiind si un buletin de analiza al solului care sa ateste ca nu exista pesticide si substante nepermise.

Jurnal Bio: Se pot face anumite teste pentru a dovedi ca este curat?
Damian Dragomir: Se realizeaza vizita in teren, se pot preleva probe de sol, se arata documentatia si istoricul terenului.

Jurnal Bio: Care sunt costurile testelor si ce trebuie sa faca un fermier?
Damian Dragomir: Fermierul trebuie sa cunoasca istoricul terenului, daca s-au folosit produse chimice in anii anteriori cu remanenta mare.

Certificarea in agricultura ecologica NU are la baza efectuarea de analize de sol/planta/produs, mostre pentru analiza fiind prelevate de OIC in cazul in care exista suspiciuni legate de folosirea unor substante nepermise. In cazul in care suspiciunea este nefondata, costurile de analiza vor fi suportate de catre OIC. In cazul in care suspiciunea este fondata (existenta de substante nepermise) costul este suportat de catre fermier. Cu titlu orientativ, o analiza pentru multipesticide (poate detecta cca 500 de substante active) costa intre 400 – 500 euro. Analizele de mostre se vor efectua in cadrul unor laboratoare specializate, acreditate conform Standardului.

 Damian Dragomir este seful filialei din Romania a organismului de certificare Austria Bio Garantie.

Iata si partea 1 a acestui articol.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s