Bio si/sau UHT?

Am vazut prin magazinele de la noi lapte bio UHT si am inceput sa ma intreb daca un produs alimentar poate sa indeplineasca ambele atribute, sa fie si bio si UHT, sau sunt doua concepte care se contrazic?
Cred ca in mare toata lumea stie ce inseamna bio si ce inseamna UHT.

  • Bio sunt produsele care nu contin pesticide, parabeni si alte chimicale.
  • UHT (Ultra-high temperature processing) este sterilizarea partiala prin incalzirea la temperaturi de peste 135 grade Celsius pentru una-doua secunde.

Deci fierberea la temperaturi asa de mari omoara sporii din lapte, dar oare nu omoara si tot ce are laptele mai bun? E greu de spus, exista pareri pro si contra, experti de fiecare parte care vin cu argumente stiintifice.
Ca nespecialist, eu imi pun problema altfel. Daca gusti laptele UHT, observi ca nu are nici o legatura cu laptele pe care il beam noi cand eram mici si venea direct de la sursa. Pare ca acum se duce o campanie importriva laptelui de vaca neprocesat. Totusi, atatea generatii au crescut cu el. Normal ca trebuie sa verifici sursa, sa nu fie chiar de la oricine, dar mai nou au aparut la noi si ferme de unde poti sa iei lapte proaspat.
Deci poate laptele UHT sa fie si bio? Se pare ca teoretic da, pentru ca e lapte fiert provenit din culturi bio. Cu toate astea cred ca bio ar trebui sa insemne cat mai apropiat de natura din toata punctele de vedere, nu doar sa nu contina pesticide.
Ma gandesc ca totusi in lapte ar mai trebui sa mai ramana si ceva spori, sa nu ii omoare pe toti. Altfel cum se mai inmultesc culturiile de bacterii care ajuta laptele sa devina iaurt?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s